Kan ikke gjenvelges som WTO-sjef

To indre og vekk med general- direktør Pascal Lamy

Kan ikke bli gjenvalgt: Jonas Gahr Støres venn Pascal Lamy (i midten) må gå av i august 2013. Indonesias Mari Pangestu er en av kandidatene til å ta over. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Kan ikke bli gjenvalgt: Jonas Gahr Støres venn Pascal Lamy (i midten) må gå av i august 2013. Indonesias Mari Pangestu er en av kandidatene til å ta over. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Pascal Lamy må gå av som generaldirektør i Verdens handelsorganisasjon WTO i august neste år. En rekke u-land melder seg på banen for å ta over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ghana var først ut med å lansere sin kandidat, Alan John Kwadwo Kyermaten til stillingen som generaldirektør i den mektige, globale organisasjonen WTO (Verdens handelsorganisasjon).

Tungvekteren Brasil kom sist ut idet de nominerte sin WTO-ambassadør Roberto Carvalho de Azevêdo nyttårsaften.

Franske Pascal Lamy har ledet WTO i to perioder når hans mandat utløper i august 2013. Og før nyttår må WTOs 157 medlemsland ha fremmet kandidater til stillingen.

EU vil ikke stille noen ny kandidat, får ABC Nyheter bekreftet i EU-kommisjonen.

Kandidaten fra Ghana er tidligere handelsminister og har vært presidentkandidat.

Ghaneseren var eneste kandidat inntil Costa Rica onsdag lanserte sin minister Anabel González.

Så meldte New Zeland fredag 21. desember at de går inn for sin handelsminister Tim Groser som ny WTO-sjef.

Groser har årelang erfaring fra de kompliserte WTO-forhandingene om landbruk.

Senere på fredag meldte også Kenya sin interesse med Amina Mohamed og Jordan med Ahmad Hindawi.

Lørdag kom Mexico med sin kandidat Herminio Blanco.

Julaften meldte Indonesia seg på banen med en kvinne som har markert seg sterkt opp gjennom WTOs historie, og nå er minister for turisme og kreativ økonomi i sitt hjemland, Mari Pangestu.

Alle muligheter ute for Lamy

Om Lamy skulle ønsket seg enda en periode, måtte han fått med WTOs generalforsamling, i WTO kalt hovedrådet, på å endre dagens regler. De tillater maksimum to perioder.

En endring må i så fall skje enstemmig. Det ser lite realistisk ut, idet Ghana har fremmet sin egen kandidat, og rykter går i Jordan om at de vil stille sin.

Rykter vil ha det til at også New Zealands Tim Groser kan bli fremmet før fristen går ut.

WTO forhandler fram regler for handel mellom landene i verden, passer på at disse overholdes og har siden 2001 prøvd å få til en ny pakke med liberalisering av verdenshandelen, kalt Doharunden. Den har til nå mislyktes.

Tror på neste ministermøte

Lamy oppsummerte likevel 11. desember på et møte for WTOs medlemsland, at han ser stemningen for å komme videre i Doha-runden, nå er «oppmuntrende». Det er ikke første gang Lamy, som er god venn av statsråd Jonas Gahr Støre, prøver å biffe opp stemningen.

- Jeg har sett medlemmer som er oppsatt på å oppnå et troverdig utfall av forhandlingene på WTOs kommende ministermøte på Bali i desember, sa Lamy.

Kandidatene som er spilt inn før fristen, skal presentere seg på et hovedrådsmøte i WTO 29. januar. Så må dette organet velge en ny generaldirektør innen 31. mai.

Les om Ghanas kandidat Alan John Kwadwo Kyermaten

Les om Costa Ricas kandidat Anabel Gonzáles

Les om New Zealands kandidat Tim Groser

Les om Jordans kandidat Ahmad Hindawi

Les om Kenyas kandidat Amina Mohamed

Les om Mexicos kandidat Herminio Blanco

Les om Indonesias kandidat Mari Pengestu


Artikkelen er oppdatert med samtlige kandidater.

Personvernpolicy