Israels ambassadør om Palestinas president:

- Abbas representerer ikke sin egen kone engang

- Game over for Den palestinske selvstyremyndigheten, sier Israels ambassadør Naim Araidi. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
- Game over for Den palestinske selvstyremyndigheten, sier Israels ambassadør Naim Araidi. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

- Abbas er ikke valgt, er ikke populær og kontrollerer ikke sitt land, sier Naim Araidi, idet en fersk meningsmåling gir dyster lesning for palestinernes president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels ambassadør i Norge, Naim Araidi, har ikke mye aktelse for Den palestinske selvstyremyndigheten, med president Mahmoud Abbas på topp:

- Abbas representerer ikke noen, ikke sin kone engang. Han er ikke valgt, han er ikke populær, og han kontrollerer ikke sitt land – hvordan kan han da gå til FNs generalforsamling og få godkjenning som observatørstat?

Det sier Araidi til ABC Nyheter.

Tirsdag meldte NTB at president Mahmoud Abbas ville ha tapt til Ismail Haniyeh fra Hamas dersom det hadde blitt holdt valg i Palestina nå.

Les også: - Islamistiske fundamentalister vil ta Israel og Europa

Ut med Abbas, inn med Hamas

Ismail Haniyeh får nå støtte fra 48 prosent av palestinerne på Vestbredden og Gazastripen, mens 45 prosent sier at de ville ha stemt på president Mahmoud Abbas, viser en fersk meningsmåling utført av Palestinian Center for Policy and Survey Research.

For tre måneder siden fikk Haniyeh støtte fra 40 prosent, mens Abbas hadde 51 prosent av de spurte i ryggen.

På Gazastripen er støtten til Haniyeh nå på 52 prosent, mot 44 prosent for Abbas. På Vestbredden står de to likt med 45 prosent oppslutning, forteller NTB.

Les også: Støre trodde ikke på palestinsk samlingsregjering

Fratatt statsministerposten

Haniyeh ble tatt i ed som statsminister i de palestinske selvstyreområdene etter at Hamas vant valget i 2006.

Noen måneder senere ble han fratatt posten av Abbas, som innsatte en midlertidig regjering som har styrt siden, skriver NTB.

Hamas og Haniyeh har siden styrt på Gazastripen, mens Abbas og den midlertidige regjeringen, som nyter internasjonal anerkjennelse, har styrt på Vestbredden.

- Game over for selvstyremyndighetene

- Det palestinske lederskapet er ikke modent for å lede noen stat ennå. Abbas er ingenting. Statsminister Salam Fayyad er god, kom utenfra og er veldig svak, sier ambassadør Araidi til ABC Nyheter og konkluderer:

- Det er game over for De palestinske selvstyremyndighetene.

- Hvorfor stiller de ikke ellers til valg? spør ambassadøren retorisk.

- Kan det ha å gjøre med israelsk oppstykking og sperring av palestinernes land, slik at verken politikere eller fotballspillere kan reise rundt i eget land?

- Vi er veldig lei oss for problemer og sorg som oppstår på grunn av palestinernes lederskap. Vi gjør bare det vi må for å beskytte oss mot terror.

- Har du fortsatt tro på at det kan bli to stater før eller siden?

- Javisst. Anerkjenn Israel og stopp terrorsystemet!

- Men verken Arafat eller Abbas har klart å få til noe. Nå er det splittelse mellom Vestbredden og Gaza. Vi har rett og slett ingen forhandlingsmotpart, sier Naim Araidi.

Personvernpolicy