Islands utenriksminister i Brussel:

- EUs støtteordninger vil revolusjonere våre utkantbygder

Begeistret EU-forhandler: - Vi har oppnådd bemerkelsesverdige resultater i forhandlingene om EU-medlemskap, sa utenriksminister Össur Skarphedinsson i Brussel tirsdag. Foto: EU.
Begeistret EU-forhandler: - Vi har oppnådd bemerkelsesverdige resultater i forhandlingene om EU-medlemskap, sa utenriksminister Össur Skarphedinsson i Brussel tirsdag. Foto: EU.

Islands sosialdemokratiske utenriksminister er fortsatt begeistret for EU-medlemskap etter ministermøte i Brussel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis vi spiller våre kort godt i medlemskapsforhandlingene, tror jeg at EUs regionalpolitikk kan revolusjonære noen av våre utkantområder som sliter med problemer i dag.

Det sa Islands utenriksminister, sosialdemokraten Össur Skarphedinsson, på en pressekonferanse i Brussel tirsdag formiddag.

Den oppsummerte forhandlingene om islandsk medlemskap i EU, etter det femte ministermøtet mellom EU og Island i prosessen.

Skarphedinsson forhandler entusiastisk videre, trass i stort og voksende flerall mot EU-meldemskap i meningsmålinger hjemme. Sosialdemokratene i Island, som regjerer sammen med SVs søsterparti De venstregrønne, er eneste parti som vil inn i EU.

Samtidig som Skarphedinsson satt i Brussel, vedtok et flertall i Alltingets utenrikskomité hjemme i Reykjavik et forslag om å trekke tilbake søknaden om EU-medlemskap.

Les også: Islandske næringslivstopper sier nei til EU

Kommer seg stadig videre

Både EUs representanter og Skarphedinsson oppsummerte begeistret at elleve av de i alt 33 forhandlingsområdene nå er avklart, og at partene i dag åpner seks nye kapitler for forhandlinger.

Landbruks- og fiskeripolitikken har hele tida blitt sett på som de vanskeligste. EU har traktatfestet at kontroll med havressurser som fiskerier, er underlagt EU og ikke den enkelte medlemsstat.

- Jeg tror ikke landbruk og fiskeri blir så vanskelige kapitler, som de vi nå har åpnet i dag, sa Skarphedinsson likevel.

- Jeg tror ikke det blir behov for noen avvik fra EUs regler for fiskerier. Forskjellen mellom det islandske system og geografi, og den felles fiskeripolitikken, er ganske stor. Med innovative metoder tror jeg det skal det bli mulig å finne løsninger som tilfredstiller Islands behov uten å bryte EUs lovverk, sa Skarphedinsson.

- Vi kan forhandle en god løsning, men ikke på bekostning av EUs lovverk, slår EUs utvidelseskommissær Štefan Füle fast.

Dette skal de diskutere nå:

På det felles ministermøtet i dag åpnet EU og Island følgende politikkområder for forhandlinger:

Fri bevegelse varer, skatt, økonomisk og pengepolitikk, regionalpolitikk, miljø og utenrikspolitikk.

- Jeg tror det vil det være klokt av Island å slutte seg til euro. Jeg har stor tiltro til den islandske befolkningens sunne fornuft, til tross for politikerne de noen ganger velger, sier Skarphedinsson.

Les også: Skarphedinssons regjeringskollega jubler for den islandske krona

På miljøområdet har Island reist spesielle krav om 14 saker.

- For å overleve har vi utviklet metoder som ikke alle liker, sa Skarphedinsson.

- For eksempel i dunsanking, og så det «lille» spørsmålet om hvaler, la han til.

Artikkelen er oppdatert med opplysning om Alltingets utenrikskomité.

Personvernpolicy