73-årig kvinne må sone tre år for vold

En Bodø-kvinne (73) må sone tre år bak murene etter at hun er dømt for brutal vold mot sin ektemann gjennom 41 års ekteskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen som falt i Hålogaland lagmannsrett i oktober er nå rettskraftig, etter at Høyesterett avviste anken. Ektemannen døde før saken kom opp for retten, og fikk aldri noen form for oppreisning, skriver VG.

Hålogaland lagmannsrett fant det bevist at ektemannen i årevis ble utsatt for fysiske angrep, truende atferd og psykisk mishandling gjennom 41 år. I flere år var mannen henvist til å oppholde seg i kjellerstua, uten tilgang til bad, toalett og kjøkken.

En episode som trekkes fram i dommen, var da kvinnen malte over vinduene på bilen slik at ektemannen ikke kunne kjøre i konfirmasjonen til barnebarnet sitt.

Lagmannsretten finner at ektemannen er blitt sjikanert, trakassert, nedverdiget og herset med av kona gjennom nærmest hele sitt samliv med henne. Etter rettens mening er han i praksis blitt fratatt nesten enhver livskvalitet, heter det i dommen.

– Han var så psykisk nedbrutt at han ikke så skilsmisse som noen realistisk utvei, heter det.

Retten bemerker også at parets tre barn ble direkte berørt av morens straffbare atferd.

Kvinnen har hele tiden nektet for mishandlingen av ektemannen og mener beskyldningene er overdrevet og misforstått.

– Min klient er naturlig nok skuffet over utfallet, men må forholde seg til realitetene, sier den 73-årige kvinnens advokat, Nils Aga til VG.

Personvernpolicy