Newtown begraver sine drepte barn

Sørgende holder rundt hverandre under mandagens begravelse av ett av barna som ble drept i skolemassakren i Newtown i den amerikanske delstaten Connecticut. Samtidig fortsatte etterforskningen av tragedien i småbyen nordøst i USA for fullt. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB scanpix

Innbyggerne i den amerikanske småbyen Newtown følger sine drepte barn til graven. Samtidig avhøres voksne som overlevde tragedien, i søken etter flere svar på hva som skjedde under massakren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble to av barna begravet, Noah Pozner og Jack Pinto. Noah fylte seks år i november og var det yngste offeret. Også Jack ble seks år. Tirsdag skal en jente i samme alder gravlegges.

I alt 20 barn på seks og sju år ble drept i skytemassakren på Sandy Hook barneskole fredag.

Alle skoler i Newtown holdt stengt mandag, og Sandy Hook har stanset undervisningen på ubestemt tid.

Dramaet i Newtown har ført til skjerpet beredskap på andre skoler i området. Skolene i nabobyene Ridgefield og Redding i Connecticut ble mandag stengt etter at det var blitt sett en mistenkelig person i området. Etter to timers politisøk ble det imidlertid slått fast at alt var i orden, og skolene ble gjenåpnet.

Les også: - Det skal utrolig mye til å endre retten til å bære våpen

Sårede avhøres

I tillegg til de 20 barna ble seks ansatte ved Sandy Hook-skolen drept i fredagens tragedie. Den 20 år gamle gjerningsmannen Adam Lanza drepte også sin egen mor, som han bodde sammen med, og tok til slutt sitt eget liv.

To voksne som ble såret i skytingen, men som overlevde, ble mandag avhørt av politiet. De blir betraktet som helt sentrale vitner og kan hjelpe etterforskerne med å kartlegge Lanzas bevegelser, sa politiets talsmann J. Paul Vance mandag.

Tragedier av typen som rammet Newtown, kan ikke tolereres lenger, sa USAs president Barack Obama da han søndag besøkte byen.

– Dette kunne skjedd på hvilken som helst skole. I hvilken som helst by. Newtown, dere er ikke alene i sorgen, sa Obama til innbyggerne.

Les også: Moren tok Adam ut av skolen

Må gjøre mer

Obama sa videre at USA nå må gjøre mer for å beskytte barn fra våpen og forhindre nye massakre.

– Det er fjerde gang i min presidentperiode dette skjer. USA som nasjon må nå stille noen vanskelige spørsmål. Vi kan ikke tolerere dette lenger. Disse tragediene må ta slutt. For å få det til, må vi forandre oss, sa presidenten.

Massakren i den lille byen i delstaten Connecticut nordøst i USA har utløst ny debatt om USAs våpenlover.

– Vi er kommet til et punkt der vi faktisk kan få gjort noe med denne saken, sier den demokratiske senatoren Chuck Somer til fjernsynskanalen CBS.

Les også: - Dette kan vi ikke tolerere lenger

Krav om ny våpenlov

Dianne Feinstein, som også er demokrat og som leder Senatets innflytelsesrike etterretningskomité, har lansert et forslag om å forby tunge håndvåpen av den typen Adam Lanza brukte i Newtown. Hun sier hun tror president Obama vil støtte lovforslaget.

Flere andre kjente våpenmotstandere, som New Yorks borgermester Michael Bloomberg og Illinois-guvernør Pat Quinn, argumenterer også for strengere lover. Men de møter ikke uventet stor motstand fra den mektige våpenlobby-organisasjonen National Rifle Association (NRA).

Samtidig fortsetter politiet sin nitide etterforskning ved Sandy Hook barneskole, der flere hundre patronhylser lå igjen på gulvene etter massakren.

Personvernpolicy