Jussprofessor: – Hennes troverdighet ble avgjørende

Retten festet stor lit til den fornærmede jentas forklaringer i Øygard-saken. Jussprofessor Jo Stigen mener dommen viser hvor sentralt aktørenes egne forklaringer står i en rettssak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Retten festet stor lit til den fornærmede jentas forklaringer i Øygard-saken. Jussprofessor Jo Stigen mener dommen viser hvor sentralt aktørenes egne forklaringer står i en rettssak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Jussprofessor Jo Stigen mener Øygard-dommen viser hvor sterk beviskraften i den personlige fortellingen er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stigen er professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo. Han mener dommen mot Rune Øygard viser hvor sentralt aktørenes egne forklaringer står i en rettssak.

– Det er en utbredt misforståelse at det ikke er mulig å dømme uten tekniske bevis. I mange saker så er det faktisk offerets forklaring som er det viktigste beviset, sier Stigen til NTB.

Les også: Øygard trekker seg som ordfører i Vågå

Han peker på at det i dommen er gjort til et viktig poeng at den 17 år gamle jenta fremstår som konsekvent og troverdig i sine forklaringer, mens Øygard framstår som haltende og lite troverdig i sine forklaringer.

– Man skal ikke undervurdere beviskraften i en personlig fortelling. Dette er jo noe vi alle forholder oss til i hverdagen. Hvis vi hører ulike versjoner av en historie, gjør vi oss opp oppfatninger av hvem som høres mest troverdig ut. Dette handler ikke om at det skal lite til for at noen kan dømmes, det skal tvert om mye til, men her har retten ikke bare trodd på henne fremfor ham, den mener sågar at det fremstår som hevet over enhver rimelig tvil at hennes versjon er den riktige, sier Stigen.

Bakgrunn: Øygard dømt til fire års fengsel

Personvernpolicy