Ti jenter drept i eksplosjon i Afghanistan

Landsbyfolk sørger under begravelsen av ti jenter som ble drept i en eksplosjon i Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan mandag. Jentene, som var mellom ni og elleve år gamle, omkom da de var ute for å samle ved, men det er uklart om eksplosjonen var en ulykke eller et målrettet angrep. Foto: Parwiz / Reuters / NTB scanpix
Landsbyfolk sørger under begravelsen av ti jenter som ble drept i en eksplosjon i Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan mandag. Jentene, som var mellom ni og elleve år gamle, omkom da de var ute for å samle ved, men det er uklart om eksplosjonen var en ulykke eller et målrettet angrep. Foto: Parwiz / Reuters / NTB scanpix

Ti unge jenter ble drept da en sprengladning eksploderte mens de samlet ved i Afghanistan. Afghanske myndigheter er usikre på om det dreide seg om et målrettet angrep eller om en ulykke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjonen skjedde mandag i den østafghanske Nangarhar-provinsen. Jentene, som var mellom ni og elleve år gamle, ble drept da én av dem ved et uhell traff sprengstoff med en øks, opplyste distriktsguvernør Mohammad Sediq Dawlatzai.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at det kan ha vært en landmine eller en ueksplodert bombe som gikk av. Men det kan også ha vært en annen type sprengladning som ligger igjen etter flere tiår med krig i Afghanistan.

Les også: Nyfødt spedbarn drept av Taliban i Afghanistan

Brak

– Jeg satt og spiste frokost da jeg hørte et brak, fortalte landsbyboeren Jan Mohammad til nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg hentet noen laken og fikk båret tre av de sårede barna til det lokale helsesenteret, tilføyde han.

Ifølge Dawlatzai var det en landmine som lå igjen fra kampen mot sovjetiske styrker på 1980-tallet, som gikk av. Ahmad Zia Abdulzai, talsmann for provinsguvernøren i Nangarhar, hevdet på sin side at landminen var plantet av Taliban, men at den hadde ligget der en stund.

Les også: Britiske soldater anklages for drap på afghanske gutter

Ryddet

Nærmere 700.000 landminer og millioner av andre eksplosiver er ryddet i Afghanistan siden Sovjetunionen trakk seg ut av landet i 1989. Til tross for dette er Afghanistan fortsatt ett av landene i verden hvor flest landminer er utplassert.

Den islamistiske talibanmilitsen bruker fortsatt landminer som våpen i sin krig mot regjeringen i Kabul. Et titall organisasjoner og om lag 13.000 mineryddere arbeider i dag med å rydde landminer i Afghanistan.

Personvernpolicy