Nord-Korea sørger over avdød leder

Nordkoreanere bukker foran et portrett av den avdøde lederen Kim Jong-il. Foto: Scanpix/Reuters.
Nordkoreanere bukker foran et portrett av den avdøde lederen Kim Jong-il. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett år siden lederen Kim Jong-Il døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble avholdt en minneseremoni ledet av sønnen og etterfølgeren Kim Jong-Un.

Kim Jong-Il døde av slag 17. desember 2011, selv om dødsfallet ble annonsert for nordkoreanerne og verden for øvrig først to dager senere.

Hundretusener av mennesker, sivile og militære, sto bom stille på rekke og rad utenfor mausoleet solpalasset Kumsusan. Det ble avholdt tre minutters stillhet over hele landet.

Med tykke vinterjakker mot den bitre kulden lyttet massene til en tale som hyllet Kims kvaliteter. Den ble avholdt fra en balkong der en sortkledd Kim Jong-Un fulgte med på opptoget.

Les også: - En virkelig trussel mot USA

Følelsesladd

Fasaden av det store mausoleet, som huser de mumifiserte levningene til Kim Jong-Il og faren - landets grunnlegg Kim Il-Sung - var dominert av to kjempeportretter av de tidligere lederne under et flagg på halv stang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seremonien ble sendt direkte på statlig fjernsyn, med en følelsesladd kommentar fra en kvinnelig nyhetsoppleser.

- Vårt folk og militæret er i tårer og lengter etter det solfylte smilet til vår kjære far, sa nyhetsoppleseren.

- Vi lengter etter deg, og alle dagene vi tilbrakte med deg, med uutholdelig lengsel, la hun til. Kim-familien har regjert over det isolerte, fattige, men atomvæpnede landet med jernhånd i seks tiår. Landet er preget av en gjennomsyrende personkultus.

Les også: Nord-Korea fordømmes for oppskytning av rakett

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gravid kone

Tidligere ledet Kim Jong-Un, sammen med kona Ri Sol-Ju, flere hundre høytstående militære og partitjenestemenn ved en formell minnesseremoni inne i mausoleet. De bukket dypt for to digre statuer av faren og bestefaren.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un under åpningsseremonien ved Kumsusanpalasset. Foto: Scanpix/Reuters. Nord-Koreas leder Kim Jong-un under åpningsseremonien ved Kumsusanpalasset. Foto: Scanpix/Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tjenestemenn kledd i sort ble ledet av soldater i hanemarsj, og bar frem en stor blomsterkrans med et bånd der det sto «De store kameratene Kim Jong-Il og Kim Il-Sung vil være med oss for alltid».

Kims kone, som vakte oppstand da hun trådte ut i rampelyset i juli, hadde skiftet fra sine vanlige designklær til en begravelsessort hanbok, den tradisjonelle koreanske kjolen. Men den løstsittende kjolen med høyt liv kunne ikke skjule det som lot til å være en synlig mage, noe som styrket ryktene om graviditet som først ble kjent da hun midlertidig forsvant fra det offentlige rom i september.

- Ri later til å være i de siste stadiene av en graviditet, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, mens avisen Chosun Ilbo på sitt nettsted spådde at fødselen «ikke var langt unna».

Les også: - Nord-Korea forbereder atomprøvesprengning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rakettoppskytning

En gruppe forskere som jobbet med Nord-Koreas vellykkede langdistanserakettoppskytning forrige uke var blant de første i rekkene som hyllet den avdøde lederen.

- Dette er forskere som ga store bidrag til den vellykkede oppskytningen av vår Kwangmyongsong-3-satellitt og bidro til å vise frem nasjonens vitenskapelige teknologi til hele verden, sa nyhetsoppleseren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea fastholder at onsdagens oppskytning var et rent vitenskapelig prosjekt for å putte en værsatellitt i bane.

Nordkoreanere overholder et øyeblikks taushet ved Mansudae i Pyongyang. Foto: Scanpix/Reuters. Nordkoreanere overholder et øyeblikks taushet ved Mansudae i Pyongyang. Foto: Scanpix/Reuters.

Men USA og andre land ser den som en forkledd test av et ballistisk missil, som er forbudt ifølge FN-resolusjoner etter atomprøvesprengninger i 2006 og 2009.

FNs sikkerhetsråd fordømte oppskytningen og har lovet «en passende respons».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskytningen lot til å skje i forbindelse med markeringen av ettårsdagen for dødsfallet og for å skape mer støtte til den unge og uerfarne Kim Jong-Un.

Les også: Nevø stempler Nord-Koreas leder som diktator

Kjempestatuer

Den offentlige lovtalen fra mausoleets balkong ble fremført av Choe Ryong-Hae, lederen for den koreanske hærens politbyrå, som ba landet «slutte rekkene» bak den nye lederen. Kim Jong-Un var flankert på podiet av landets seremonielle overhode Kim Yong-nam og sin mektige tante, Kim Kyong-Hui. Selv talte han ikke.

På en av hovedplassene i Pyongyang etterlot folk blomsterhilsener ved føttene av to kjempestatuer av far og sønn Kim. Statlige medier meldte at minst 750.000 sørgende hadde etterlatt hilsener søndag alene.

- Folk fra alle samfunnslag lengter desperat etter vår far… og strømmer til stedet dag og natt, meldte det offisielle Korean Central News Agency.

- Natten blir mørkere, men lysene slukker ikke i leilighetene i en hovedstad omsluttet av sorg, het det.

Oversatt av Ole Peder Giæver for ABC Nyheter