Rune Øygard dømt til fire års fengsel for overgrep

DØMT: Rune Øygard ble mandag dømt til fire års fengsel i Sør-Gudbrandsdal tingrett. (Arkivfoto: NTB scanpix)
DØMT: Rune Øygard ble mandag dømt til fire års fengsel i Sør-Gudbrandsdal tingrett. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Vågå-ordfører Rune Øygard er dømt til fire års fengsel for seksuell omgang med en mindreårig jente fra hun var 13 til 15 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) ble 17. desember dømt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Dommen lød på fire års fengsel. Øygard må også betale 150.000 kroner i oppreisning til jenta.

* Øygard har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han ble av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over. Nylig vedtok imidlertid kommunestyret at Øygards fra nyttår ikke lenger vil få lønn så lenge han er permittert.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Saken startet tirsdag 9. oktober i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Torsdag 1. november startet partenes prosedyrer.

Mandag klokken 10 leste dommer Torunn Elise Kvisberg opp kjennelsen i Øygard-saken.

Der ble det klart at Rune Øygard er funnet skyldig i seksuelle overgrep mot den da mindreårige jenta, og på bakgrunn av dette idømmes fire års fengsel.

Han må også betale den nå 17 år gamle jenta 150.000 kroner i oppreisningserstatning, samt sakskostnader.

Det var jentas forklaring som utgjorde det sentrale beviset mot Øygard. Domfellelsen innebærer at tingretten i stor grad har festet lit til hennes forklaring om opptil 50 samleier over en toårsperiode.

– Tiltalte og fornærmede har hatt helt motstridende forklaringer om forholdet dem imellom, påpekte tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg før hun gikk inn i detaljene i Øygards forklaring.

Se også: Her blir dommen opplest.

Følg domsavsigelsen direkte nederst i saken

Viste ingen følelser

Kvisberg vil nå fortsette med å gå gjennom premissene i dommen. Først snakker hun om sakens bakgrunn.

Aktor Thorbjørn Klundseter la ned påstand om fire års fengsel etter den fire uker lange rettsaken, mens forsvarer Mette Yvonne Larsen gikk for full frifinnelse.

Dommen er i tråd med aktors påstand, men erstatningsbeløpet 110.000 kroner lavere enn kravet til jenta. Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal argumenterte i sin prosedyre med at saken står i en særstilling, og at oppreisningsbeløpet derfor må settes høyere enn hva rettspraksis tilsier.

Øygard ga ingen synlige tegn til følelsesmessige reaksjoner da han fikk høre domsslutningen. Han hadde sin næreste støttespillere rundt seg da tingretten ble satt mandag formiddag. Kona Reidun, broren og svigerinnen fikk sitte på de ledige plassene bak tiltalebenken, noe som er høyst uvanlig.

Øygard skal ifølge TV 2 ha bestemt seg for å trekke seg som ordfører i Vågå hvis han ble domfelt i tingretten – uavhengig av utfallet av en ankesak.

Han har imidlertid ikke kommentert dette selv i forkant av domsavsigelsen.

Les også: 17-åringen forberedt på ny rettssak neste år

Kjæresten til stede

Den nå 17 år gamle jenta hadde på sin side sin 18 år gamle kjæreste til stede på tilhørerbankene i sal 1 i tinghuset på Lillehammer. Forholdet til ham var det som utløste konflikten med Øygard, som til slutt endte i retten.

Den da 15 år gamle jenta fortalte først til kjæresten hva som hadde skjedd, før foreldrene til de to tenåringene ble koblet inn i saken. Det var jentas mor som til sjuende og sist gikk til politiet med anklagene mot ordføreren.

Dommen er imidlertid ikke rettskraftig. Øygard har allerede varslet at han vil anke en domfellelse, som han mener er grunnleggende uriktig. Eidsivating lagmannsrett har allerede satt av seks uker til ankesaken fra 22. april til 30. mai, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå

Personvernpolicy