Flere rumenere mistenkes for kriminalitet

TILHOLDSSTED: Skogsområdet ved Sognsvann i Oslo der en del romfolk har bodd siden sommeren, ble ryddet i midten av november. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
TILHOLDSSTED: Skogsområdet ved Sognsvann i Oslo der en del romfolk har bodd siden sommeren, ble ryddet i midten av november. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Antallet rumenere som er mistenkt for kriminalitet her i landet har økt med 60 prosent fra i fjor til i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall Vårt Land har hentet inn fra et utvalg politidistrikter viser at det er mistenkt 600 flere personer med rumensk statsborgerskap det siste året, totalt 1.734 personer.

Det meste av økningen er i Oslo, der rumenere topper pågripelsesstatistikken over ikke-norske borgere. Forskere advarer imidlertid mot å tro at rumenere er mer kriminelle.

– Vi må ikke se en kriminell når vi ser en tigger, sier minoritetsforsker Malcolm Langford, stipendiat ved Norsk senter for menneskerettigheter.

– Det er en risiko for at gruppene som er lett gjenkjennelige i bybildet kan bli lettere pågrepet. Erfaring fra andre land viser at politiet holder et ekstra øye med romfolk. At rumenere blir arrestert oftere betyr ikke nødvendigvis at de er mer kriminelle, understreker han.

Les også: 626 rumenere pågrepet i Oslo i år

Cora Alexa Døving, seniorforsker ved HL-senteret, mener tallene må settes i sammenheng med de store ulikhetene i verden i dag.

– Det handler ikke om en innebygget umoral fra østeuropeere. Vi må ikke tolke dette som et element i deres kultur. Dette er kostnadene ved å være et humant samfunn, sier hun.

Seksjonssjef Morten Hojem Ervik i Politidirektoratet avviser at de følger mer med på rumenere enn andre.

– Vi har satset tungt på å bekjempe vinningskriminalitet. Rumenske statsborgere gjør seg sterkt gjeldende her, sier han til Vårt Land.

Personvernpolicy