Obama: – Dette kan vi ikke tolerere lenger

– USA gjør ikke nok for å beskytte sine barn, sier Barack Obama, som lover å bruke all sin makt på forsøke å hindre nye skolemassakre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama deltok søndag kveld i en minneseremoni i Newtown for de drepte i skolemassakren på Sandy Hook fredag.

– Dette kunne skjedd på hvilken som helst skole. I hvilken som helst by. Newtown, dere er ikke alene i sorgen, sa Obama til Newtown-innbyggerne under seremonien.

– Alle foreldre vet at det ikke er noe vi ikke vil gjøre for å beskytte barna våre. Vi vet også at vi kan ikke alltid være der for dem. Men vi kan klare bedre enn dette.

Gjøre mer

Obama sa videre at USA nå må gjøre mer for å beskytte barn fra våpen og å forhindre nye massakre.

– Det er fjerde gang i min presidentperiode dette skjer. USA som nasjon må nå stille noen tøffe spørsmål. Vi kan ikke tolerere dette lenger. Disse tragediene må slutte. For å få det til må vi gjennomføre endringer, sa presidenten.

Obama lovet at han de neste ukene vil bruke all sin makt for å jobbe for å hindre nye tragedier som den på Sandy Hook-barneskolen, der 20 barn og seks voksne ble drept av Adam Lanza fredag. Lanza drepte også sin mor, før han dro til skolen og startet nedslaktingen.

Les også: Lærer drept etter å ha reddet elevene

Maktesløse?

– Er vi virkelig rede til å si at vi står maktesløse overfor slike blodbad, sa Obama videre.

Presidenten beskriver drapene som en «ufattelig ondskap». Mange blant publikum på seremonien gråt da Obama leste opp navnene på de 20 drepte barna og de seks skoleansatte som ble drept.

Før seremonien møtte Obama de flere av etterlatte, og også politi og redningsarbeidere som kom til åstedet i minuttene etter drapene.

Minneseremonien søndag kveld ble arrangert av alle trossamfunnene i byen.

Les også: Massedrapsmannens far uttrykker sorg

Krav om ny våpenlov

Skolemassakren, den nest verste i USAs historie i antall drepte, og den har allerede ført til en heftig debatt om landets våpenlover.

Søndag kunngjorde senator Dianne Feinstein fra Demokratene at hun vil legge fram et forslag for Senatet om forbud mot visse typer automatvåpen.

Les også: Moren tok massedrapsmannen ut av skolen

Flere andre kjente våpenmotstandere, som New Yorks borgermester Michael Bloomberg og Illinois-guvernør Pat Quinn, argumenterer også for strengere lover.

Men de møter ikke uventet stor motstand fra den mektige våpenlobby-organisasjonen National Rifle Association (NRA).

Personvernpolicy