– Rune Øygard trekker seg hvis han blir dømt

Overgrepstiltalte Rune Øygard forlater tinghuset i Lillehammer etter den første uka i rettssaken mot han. Øygard er tiltalt for overgrep mot en mindreårig over en periode på to år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Overgrepstiltalte Rune Øygard forlater tinghuset i Lillehammer etter den første uka i rettssaken mot han. Øygard er tiltalt for overgrep mot en mindreårig over en periode på to år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Uavklart hva han gjør dersom han blir frifunnet, melder TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag 9. oktober startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

* Jentas bistandsadvokat ønsket at statsminister Jens Stoltenberg skulle føres som vitne i saken, ettersom han har møtt Øygard og jenta sammen. Tingretten besluttet at hans vitnemål ikke er nødvendig for å få saken fullstendig belyst.

I dag faller dommen i Øygard-saken.

Sør-Gudbrandsdal tingrett skal legge frem om de mener Vågå-ordøreren Rune Øygard er skyldig i overgrep på en nå 17 år gammel jente, eller ikke.

Søndag melder TV 2 at Øygard vil trekke seg som ordfører dersom han blir dømt for overgrep mandag.

Dette vil skje til tross for at en eventuell dom vil bli anket, får TV 2 bekreftet fra sikkert hold. Hva han gjør om han blir frifunnet, skal ikke være avklart.

Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen vil ikke kommentere TV 2s opplysninger. Hun sier de er forberedt på flere utfall.

– Han venter på dommen og er selvfølgelig spent. Han har håp om at det skal bli det utfallet som han hele tiden har ønsket, utifra at han har hevdet at han er uskyldig, sier Mette Yvonne Larsen til TV 2.

«Griseprat»

Aktor Thorbjørn Klundseter la ned påstand om fire års fengsel etter den fire uker lange rettsaken. Forsvarer Mette Yvonne Larsen går for full frifinnelse.

Et av få bevis som ble lagt frem i saken er de mange Skype-samtalene Øygard hadde med jenta.

Samtalene kan ifølge professor ved juridisk fakultet ved UiO, Kristian Andenæs, bli helt avgjørende.

- Det er klart han hadde ligget veldig mye bedre an i denne saken om han ikke måtte innrømme grisepraten i disse skypemeldingene, sa han til VG i november.

I retten fikk man høre utdrag fra de lange Skype-samtalene. Aktor leste fra loggen, med et seksualisert innhold.

– Det er griseprat. Jeg skulle aldri ha vært med på det, innrømte Øygard i retten.

Manglende bevis

Torsdag uttalte jusekspert, Ståle Eskeland, at Øygard må frifinnes på grunn av mangelen på håndfaste bevis. Eskeland er kritisk til at en eventuell dom mot Øygard, ifølge ham selv, vil være basert på gjetninger.

Tross manglende tekniske bevis for at Vågå-ordføreren over en toårsperiode – fra jenta var 13 år – hadde samleier med henne jevnlig, argumenterte aktor Thorbjørn Klundseter for at det likevel er bevist utenfor rimelig tvil at samleiene har funnet sted.

Jentas forklaring har vært detaljert og konsistent fra hun ble avhørt dagen etter at anmeldelsen var levert politiet, påpekte han.

Du kan følge dommen live fra klokken 10 mandag hos ABC Nyheter

Personvernpolicy