Slik vil NRK kreve inn ennå mer penger

NRK, her ved Norsk Rikskringkastings bygninger på Marienlyst, krever nå innsyn i din fødselsdato, slik at de får tak i flere som skal betale TV-lisensen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
NRK, her ved Norsk Rikskringkastings bygninger på Marienlyst, krever nå innsyn i din fødselsdato, slik at de får tak i flere som skal betale TV-lisensen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Nå vil NRK ha din fødselsdato, slik at du ikke kan snike deg unna TV-lisensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble det vedtatt at NRK nå også får muligheten til å innhente informasjon fra kunderegistrene til TV-distributører. Dette for å finne fødselsdatoene til folket, noe som gjør lisensinnkrevingen lettere.

- Vi antar at cirka ti prosent av de avgiftspliktige unnlater å betale kringkastingsavgiften, Olav A. Nyhus, juridisk direktør i NRK, til Nettavisen NA24.

Les også: Dropper Sverige TV-lisens?

Dagens lover sier at TV-distributører plikter å gi NRK opplysninger om kunders navn og adresse. Dette er ikke nok for kringkasteren, da man kan lure seg unna ved å for eksempel bruke e-faktura og avtalegiro, når man kjøper TV, hvor det ikke er krav om adresseopplysninger.

- Når vi har ønsket opplysninger om fødselsdato i tillegg, er det fordi mange personer har like eller tilnærmet like navn. Uten opplysninger om fødselsdato er derfor en risiko for at kravet om betaling av kringkastingsavgift sendes til feil person. Det ønsker vi ikke, sier Nyhus til NA24.

Telenor, Datatilsynet, Familie og Medier, Get, Kabel Norge og MTG er i mot endringen.

- Vi har vært i mot å gi NRK innsyn i fødselsdato-informasjon hos våre TV-kunder, fordi vi mener dette er i strid med blant annet personopplysningsloven og den europeiske menneskerettskonvensjon, sier Jørgen Thaule, dirketør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Telenor, til Nettavisen NA24.

Statssekretær Mina Gerhardsen (Ap) er derimot enig i at NRK skal få innsyn i kunderegisterene til TV-distributørene. Hun sier til NA24 at «vi mener dette ikke har vesentlige personvernmessige konsekvenser».

Personvernpolicy