John Kerry blir trolig USAs nye utenriksminister

Leder for det amerikanske senatets utenrikskomité, John Kerry, blir trolig USAs neste utenriksminister. Foto: REUTERS/Faisal Mahmood
Leder for det amerikanske senatets utenrikskomité, John Kerry, blir trolig USAs neste utenriksminister. Foto: REUTERS/Faisal Mahmood

President Barack Obama skal ha bestemt seg for å utnevne senator John Kerry til ny utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget av Kerry vil ikke bli kunngjort før til uken, blant annet fordi prosessen ikke er ferdig, og av respekt for sørgeperioden etter massakren i Connecticut.

Obamas førstevalg, FN-ambassadør Susan Rice, trakk seg da det ble klart at hun ikke ville bli godkjent av Senatet på grunn av republikansk motstand.

Samtidig ser den tidligere republikanske senatoren Chuck Hagel ut til å kunne bli forsvarsminister i Obamas neste administrasjon, opplyser en anonym kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: - Vi har en lang vei foran oss

Respektert

John Kerry var for åtte år siden Demokratenes presidentkandidat, men tapte knepent mot George W. Bush.

Kerry skapte seg imidlertid en ny identitet som en av Kongressens viktigste utenrikspolitikere, og han er i dag en respektert leder for Senatets utenrikskomité. Han har holdt en lav profil, men ofte vært en budbringer fra Kongressen til Det hvite hus.

Selv republikanere tror Kerry vil bli godkjent hvis kandidaturet blir bekreftet.

-Jeg tror John Kerry vil være en utmerket utnevnelse som lett vil bli bekreftet av hans kolleger, sier senator og republikaner Susan Collins fra delstaten Maine.

Kerrys uttreden av Senatet vil imidlertid føre til at Demokratene må kjempe for å beholde hans sete.

Les også: Hillary Clinton står fast på at hun vil gå av

Etterfølger Clinton

John Kerry har vært kjent som en trofast støttespiller for Obama, og han var allerede i 2008 blant favorittene til å bli utenriksminister.

Om han blir valgt, etterfølger Kerry den nåværende utenriksministeren Hillary Clinton, som går av når Obama innleder sin neste presidentperiode over nyttår.

Spekulasjonene går i Washington om Clinton har planer om å stille i Demokratenes nominasjonsvalg foran presidentvalget i 2016.

Personvernpolicy