Hentet ut de drepte etter skoleskytingen

Politiet hentet natt til lørdag ut 20 barn og seks voksne som ble drept i en massakre på en skole i Connecticut dagen i forveien.

Fortvilelse og sorg preger småbyen Newtown, hvor 20 barn og seks voksne ble drept på en skole fredag. Foto: Joshua Lott / Reuters / NTB scanpix
Fortvilelse og sorg preger småbyen Newtown, hvor 20 barn og seks voksne ble drept på en skole fredag. Foto: Joshua Lott / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Større skyteepisoder på skoler og universiteter i USA

* 3. april 2012: En gjerningsmann skyter og dreper sju mennesker på et privat, kristent college i California.

* 27. februar 2012: En elev åpner ild i kantinen på Chardon High School i Ohio. Tre elever blir drept.

* 12. februar 2010: En professor ved University of Alabama i Huntsville begynner å skyte på et fakultetsmøte. Tre ansatte blir drept.

* 14. februar 2008: En tidligere student dreper fem studenter ved Northern Illinois University, før han tar livet av seg selv.

* 16. april 2007: En student skyter og dreper 32 andre studenter ved Virginia Tech. Dette blir regnet som den verste enkeltstående skyteepisoden i USAs historie. Gjerningsmannen begikk selvmord.

* 2. oktober 2006: En lastebilsjåfør åpner ild mot elever ved en amish-skole i Pennsylvania og dreper fem jenter før han skyter seg selv.

* 21. mars 2005: En 16 år gammel elever skyter og dreper sju personer på en high school i et indianerreservat i Minnesota, etter først å ha drept to andre et annet sted. Gjerningsmannen tar livet av seg.

* 29. oktober 2002: En student skyter og dreper tre professorer og deretter seg selv på University of Arizona.

* 20. april 1999: To studenter dreper tolv medstudenter og en lærer på Columbine High School.

* 24. mars 1998: To gutter på 11 og 13 år skyter og dreper fire jenter og en lærer på skolen de går på.

Kilde: Reuters

– I dag tidlig var det mulig å få identifisert alle ofrene, forklarte Paul Vance, talsmann for politiet i delstaten, lørdag.

Poltiiet vil i ettermiddag holde en pressekonferanse der alle navnene trolig blir frigitt.

New Yorks ordfører krever at ord blir gjort til handling og våpenlovene endret etter nok en skoleskyting i USA. I Newtown leter lokalbefolkningen fortvilet etter svar.

Bloomberg sier det nesten ikke er til å tro at en «masseskyting kunne skje i en barnehage».

– Det vi trenger, er umiddelbar handling. Vi har hørt all retorikken før. Det vi ikke har sett, er skikkelig lederskap – verken fra Det hvite hus eller fra Kongressen, sier Bloomberg.

– Dette må ta slutt i dag, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Se bilder fra Newtown her

Bloomberg leder pressgruppen Mayors Against Illegal Guns, som består av 600 ordførere i USA og arbeider for en skjerpet våpenlovgivning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rektor trolig massakrens første offer

– Knust

Sjokkerte innbyggere i den amerikanske småbyen Newtown i Connecticut våknet lørdag opp til en grusom førjulshelg som tvang dem til å fordøye tragedien fra dagen før.

Politiet startet arbeidet med å finne ut hva som kunne få 20 år gamle Adam Lanza til å skyte ned 20 små barn og seks voksne i en av USAs verste skolemassakrer.

Lanza skal ikke ha hatt et kriminelt rulleblad. Han bodde sammen med sin mor, som han skal ha skutt og drept før han bega seg mot skolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvelden i forveien samlet lokalbefolkningen i Newtown seg i byens kirker.

– Mange er helt knust og kan ikke fatte omfanget av denne forferdelige tragedien. Men samholdet i lokalsamfunnet er svært sterkt, og jeg føler alle tar vare på hverandre, forteller pastor i St. Rose of Lima-kirken i byen, Robert Weiss til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjokk og sorg ettert massakren i Connecticut

Demonstrerte

Samtidig presser våpendiskusjonen seg nok en gang fram i USA. En gruppe våpenmotstandere samlet seg allerede fredag foran Det hvite hus.

Et hundretall aktivister med lys i hendene og plakater med slagord mot fritt våpensalg ba for ofrene for skytingen på Sandy Hook-skolen og appellerte til presidenten om å innføre strengere restriksjoner på salg og bruk av våpen.

«Beskytt våre barn, forby våpen» og «Herr president, vi ber for at du gjør en innsats» sto det på demonstrantenes plakater.

– Å gi uttrykk for behovet for våpenreguleringer er å arbeide på vegne av de familiene som har mistet sine kjære i dag, sier Linda Finkel-Talvadkar, en veteran blant demonstrantene.

– Det er en hyllest til dem at vi snakker om dette, men vi kan ikke la dette fortsette, sier hun til nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Obama rystet av skolemassakre

Obama antydet endring

Presten Michael McBride oppfordret president Barack Obama til å prioritere kampen mot skytevåpen.

– Vi tror på at vår president er landets leder. Vi tror på at han er en klok mann. Vi ønsker lederskap og innsats, sa han.

I en følelsesladd kunngjøring antydet Obama selv at det er på tide å gjøre noe for å få slutt på massakrer og skyteepisoder som det er altfor mange av i USA.

Mange amerikanere krever forbud mot våpensalg, iallfall mot automatvåpen, mens andre mener den beste måten å få slutt på skyteepisoder, er at flest mulig får bevæpne seg.

Også The New York Times tar på lederplass til orde for at Obama må foreta seg noe.

– Jo mer vi hører om våpenkontroll og opplever at ingenting skjer, desto mindre grunn er det til å tro at det noen gang vil skje noe, skriver avisen. (©NTB)