26 drept i skyting på barneskole i USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor, hvorfor? Den fortvilte kvinnen utenfor Sandy Hook barneskole spør om det alle lurer på. Småbyen Newtown er rammet av ett av de verste massedrapene i USAs historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om alvorlige skytehendelser i USA siste år

* 14. desember: Minst 27 skal være drept på barneskolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut.

* 21. oktober: Tre personer ble drept i et spa utenfor Milwaukee i Wisconsin, blant dem ekskona til gjerningsmannen. Han tok sitt eget liv.

* 27. september: En tidligere ansatt som hadde fått sparken, drepte fem personer og tok sitt eget liv under et skuddrama i Minneapolis.

* 24. august: To personer ble drept og åtte skadd under skyting utenfor Empire State Building i New York midt i turistsesongen.

* 5. august: En mann drepte seks personer i et sikh-tempel i Oak Creek, Wisconsin, før han selv ble skutt og drept av politiet.

* 20. juli: En maskert mann drepte 12 personer og såret 58 da han begynte å skyte på kinogjengere under Batman-premieren i Denver, Colorado.

* 2. april: En mann skjøt og drepte sju personer og såret tre ved et kristent college i Oakland. (©NTB)

Skoledagen var godt i gang fredag morgen da politiet fikk den første meldingen om en hendelse på Sandy Hook i Newtown, en småby 100 kilometer nordøst for New York. Da hadde klokka nettopp passert 9.30 lokal tid.

Senere på dagen opplyste politiet at 26 personer var blitt drept på skolen. I alt 18 barn og seks voksne ble erklært døde på stedet, mens ytterligere to barn døde på sykehus. I tillegg ble gjerningsmannen selv funnet død inne i skolebygningen, mens en siste person ble funnet død i et hjem i nabodelstaten New Jersey.

Ifølge TV 2 ble først feil mann navngitt som drapsmannen. Gjerningsmannen er nå identifisert som 20 år gamle Adam Lanza. Det var først hans 24 år gamle bror, Ryan Lanza, som ble navngitt. Ryan Lanza er brakt inn til avhør.

Brødrenes mor var én av personene som ble drept på skolen. En annen slektning ble funnet død i et hjem i Newtown.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maske og skuddsikker vest

Ved skolen var politifolk og mannskaper fra Røde Kors til stede fredag ettermiddag for å ta seg av sønderknuste pårørende. Det ble flagget på halv stang i byen, og kirken åpnet dørene for en minnegudstjeneste fredag kveld.

Selv om lite er bekreftet, kunne anonyme kilder og øyenvitner, både voksne og barn, bidra til å sette sammen biter av historien av hva som skjedde på skolen.

En maskert mann tok seg inn på skolen, forteller vitner. Han skal ha vært bevæpnet med fire våpen og hatt på seg en skuddsikker vest, meldes det videre. Mannen gikk til klasserommet der moren arbeidet, og drepte henne og 18 barn, skriver New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjerningsmannen skjøt deretter flere voksne før han tok sitt eget liv inne på skolen. Rektoren og skolepsykologen skal være blant ofrene, ifølge CNN.

Skudd på skudd

Frykten spredte seg da skuddene gjallet gjennom skolen. Et vitne mener å ha hørt rundt hundre skudd. Lærere låste dørene til klasserommene og samlet elever i et hjørne. Amerikanske skoler har prosedyrer for å håndtere slike skyteepisoder, som det dessverre har vært mange av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I gymsalen begynte barna å gråte da de hørte de kraftige smellene, forteller en skolejente som ble intervjuet på TV-kanalen NBC. Lærerne fulgte dem til et kontor. En politimann kom inn og sa at de måtte løpe ut.

Hysterisk

Utenfor samlet det seg store politistyrker og ambulanser. Paniske foreldre kom ilende til. Brenda Lebinski, som har en datter på tredje trinn, var én av dem.

– Det var grufullt, sier hun.

– Alle var hysteriske, foreldre, elever. Blodige barn kom ut fra skolen. Jeg vet ikke om de var blitt skutt, men de var blodige, forteller hun.

Et barn, som så ut til å være såret, ble båret ut av en politimann, ifølge lokalavisen Newtown Bee. Flere ble brakt til sykehus med alvorlige skader.

Etter skytingen gikk det også rykter om at en annen gjerningsmann skulle være på frifot. En person ble pågrepet i nærheten, men omtales som et vitne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama sterkt preget

USAs president Barack Obama var sterkt preget etter skolemassakren. Det har vært for mange slike tragedier i USA, sa han da han møtte pressen i Det hvite hus fredag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flertallet av dem som døde i dag, var barn, nydelige små barn i alderen fem til ti år. De hadde hele livet foran seg, bursdager, eksamenshøytideligheter, brylluper, egne barn, sa Obama, som flere ganger måtte fatte seg og tørke bort tårer fra øyekroken.

Middelklassestrøk

I Newtown bor det hovedsakelig hvite familier, med god inntekt. Byen har 27.000 innbyggere, og Sandy Hook er en av fire barneskoler i området.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk vil ikke kommentere denne massakren spesielt, men sier skoleskytinger er vanligst i hvite middelklassestrøk.

– Det er sjelden slike situasjoner oppstår på skoler der det er mye vold og andre problemer. De er hyppigst på skoler i hvite middelklasser, det vi nærmest kan kalle «en sosiologs idealsamfunn», sier Bjørnebekk, som er ansatt som forsker ved Politihøgskolen.


Vis større kart