Utnevnelsen av Thor Gjermund Eriksen som ny kringkastingssjef i NRK:

- Partiutnevnt kringkastingssjef

Den nye kringkastingssjefen i NRK, Thor Gjermund Eriksen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Den nye kringkastingssjefen i NRK, Thor Gjermund Eriksen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

FrPs mediepolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, mener ARK-betegnelsen står fjellstøtt etter at Thor Gjermund Eriksen i dag ble utnevnt til ny kringkastingssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble klart at Thor Gjermund Eriksen slutter som konsernsjef i Amedia, tidligere A-pressen, for å bli ny kringkastingssjef. Han overtar etter Hans-Tore Bjerkaas som ikke ønsker å fortsette når åremålsstillingen går ut tidlig neste år.

Les også: Thor Gjermund Eriksen blir kringkastingssjef

Eriksen har lenge vært åpen om sin partipolitiske tilhørighet og har politisk og arbeidsmessig erfaring fra Sosialistisk Venstreparti. Han har også inntil nylig vært medlem av Arbeiderpartiet.

Eriksen meldte seg ut av Arbeiderpartiet mandag denne uken, dagen før han ble utnevnt som ny kringkastingssjef i i NRK.

- Jeg meldte meg ut av Arbeiderpartiet i går, sier Eriksen til NRK.

- Ren partiutnevnelse

Mediepolitisk talsmann i FrP, Øyvind Korsberg, mener utnevnelsen av Eriksen er en «ren partiutnevnelse».

- Dette er en ren partiutnevnelse og betegnelsen ARK står med denne utnevnelsen fjellstøtt, kommenterer Korsberg til NTB etter at det i dag ble klart at Eriksen nå blir ny NRK-sjef.

ARK er betegnelsen som viser til det sterke båndet som var mellom NRK og Arbeiderpartiet i etterkrigstiden.

- Jeg har alltid vært tilhenger av at det kun er de faglige kvalifikasjonene som skal avgjøre hvem som skal sitte som kringkastingssjef. Jeg betviler ikke at Eriksen har de formelle kvalifikasjonene i orden, men her er det er noen veldig sterke politiske bånd til to av regjeringspartiene. Tiden der man måtte ha partiboka i orden for å bli den mektige sjefen i Norges største medieformidler, trodde jeg var forbi, legger Korsberg til.

Han frykter at kulturministeren har hatt en finger med i spillet, da styret i NRK skulle utnevne Bjerkaas sin etterfølger.

Les også: Eriksen varsler mer omstilling i NRK

Tajik informert underveis

Kulturminister Hadia Tajik, som ble holdt løpende informert om ansettelsesprosessen av styreleder i NRK William Nygaard, avviser Øyvind Korsberg i Frps frykt om at utnevnelsen av tidligere Sv- og Ap-mann Thor Gjermund Eriksen er en «ren partiutnevnelse». - Det er styret i NRK som ansetter kringkastingssjefen, sier hun. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Kulturminister Hadia Tajik, som ble holdt løpende informert om ansettelsesprosessen av styreleder i NRK William Nygaard, avviser Øyvind Korsberg i Frps frykt om at utnevnelsen av tidligere Sv- og Ap-mann Thor Gjermund Eriksen er en «ren partiutnevnelse». - Det er styret i NRK som ansetter kringkastingssjefen, sier hun. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Ifølge informasjonsenheten i Kulturdepartementet ble kulturminister Hadia Tajik (Ap) syk i løpet av tirsdag, og hadde dermed ikke mulighet til å kommentere Korsbergs frykt for «partiutnevnelse» på telefon overfor ABC Nyheter.

Tajik hadde tidligere på dagen tirsdag vært til stede på Ullevål stadion for presentasjon av en ny handlingsplan mot kampfiksing.

I en e-post til ABC Nyheter skriver Tajik at hun har «full tillit til at styret (i NRK journ. anm.) har gjort en grundig jobb med å finne den best kvalifiserte for stillingen.»

- Det er styret i NRK som ansetter kringkastingssjefen, sier kulturministeren.

Ifølge Tajik har hun kun blitt holdt informert om ansettelsesprosessen.

- Styreleder (William Nygaard journ. anm) har informert meg noen få ganger underveis, i tillegg til at jeg ble informert om konklusjonen like i forkant av offentliggjøringen, sier hun til ABC Nyheter.

NRK er et norsk statlig eid kringkastingsselskap, som i all hovedsak er finansiert gjennom kringkastingsavgiften, populært kalt «TV-lisensen».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært