Telefonkiosken fyller 80 år

Den 11. desember 1932 utpekte Telegrafverket arkitekt Georg Fredrik Fastings funksjonalistiske røde telefonkiosk til vinneren av konkurransen om ny telefonkiosk. Jubileet markeres med utstilling i Oslo. Foto: Telemuseet.
Den 11. desember 1932 utpekte Telegrafverket arkitekt Georg Fredrik Fastings funksjonalistiske røde telefonkiosk til vinneren av konkurransen om ny telefonkiosk. Jubileet markeres med utstilling i Oslo. Foto: Telemuseet.

På det meste hadde Norge rundt 6000 stykker. Nå står bare 200 igjen. Tirsdag fyller telefonkiosken 80 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 11. desember har «Norges lille røde» rund bursdag.

Da er det nøyaktig 80 år siden det norske Telegrafverket utpekte arkitekt Georg Fredrik Fastings funksjonalistiske røde telefonkiosk til vinneren av konkurransen om ny telefonkiosk.

Det kom inn 93 forslag til konkurransen, men juryen bet seg merke i den unge arkitektens stramme og funksjonalistiske stil på modellen han hadde kalt «Riks».

«Utkastet viser en helt frapperende enkel løsning av opgaven, såvel teknisk som estetisk set vel gjennemarbeidet. Det løser alle programmets fordringer på en tilfredsstillende måte. Såvel i planløsning som opbygning har forfatteren truffet midt i blinken. Utkastet har en sådan form at en kiosk med denne utførelse kan opstilles nær sagt hvorsomhelst. Brugsanvisningen kan med fordel anbringes over apparatet, men kan også den foreslåtte ophengning godkjennes. Døren må slå utad.» het det i juryens begrunnelse.

Les også: Strikket klassiker

Telefonkiosken ble svært populær. Det var køer for å få fasttelefon slik at telefonkioskene ble ivrig brukt. Faktisk så mye at det til tider var lange køer til dem også.

På 70-80 tallet var det nærmere 6000 telefonkiosker spredd utover Norge. Men i dag er det bare rundt 200 stykker igjen. 100 av disse ble fredet i 1997 på initiativ fra Telemuseet, skriver Telemuseet i en pressemelding.

Telemuseet har jubileumsutstilling om kiosken på Teknisk Museum på Kjelsås i Oslo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden