Bomberegnet over London

St. Paulskatedralen i London blant flammer og røyk i bomberegnet 29. desember 1940. Foto: AP Photo
St. Paulskatedralen i London blant flammer og røyk i bomberegnet 29. desember 1940. Foto: AP Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettstedet Bombsight.org har kartlagt samtlige bomber som falt over London under den tyske blitzkrigen mot byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kartet er basert på arkivdata, og trekker sammen offisielle bombeoversikter for perioden mellom september 1940 og juni 1941. Derfor inkluderes ikke senere bombetokter og angrep fra flyvende bomber og raketter senre i krigen, melder Londonist.com.

Se kartet her

Kartet suplementeres av øyenvitneskildringer fra BBCs arkiver, samt fotografier av krigsskader og aktivitet nært hvert bombeåsted.

Les også: Ny bok navngir nordmenn i nazitjeneste

Blitzen er en betegnelse for de tyske luftangrepene mot Storbritannia, og særlig London fra september 1940 til mai 1941. Mellom 7. september og 3. november samme år ble London angrepet av gjennomsnittlig 200 bombefly hver natt.

Det imponerende kartet på Bombsight.org viser samtlige bombenedslag i London under blitzkrigen. Faksimile. Det imponerende kartet på Bombsight.org viser samtlige bombenedslag i London under blitzkrigen. Faksimile.

Angrepets klimaks i 1940 var 29. desember da 1.500 branner raste i London City. Under Blitzen ble i alt 50.000 sprengbomber og millioner av brannbomber sluppet over London. Fra midten av november ble luftangrepene rettet også mot andre byer og mot rustningssentrer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Smalt av bombe fra andre verdenskrig

Storbritannias sivile tap under Blitzen var 43.381 drepte og 50.856 alvorlig sårede. I London var 1.150.000 hus skadd.

Blitzen var likevel en mislykket tysk strategi. Ved at tyskerne konsentrerte bombingen om sivile mål fikk britene tid til å reorganisere sitt flyvåpen, som til slutt vant Slaget om Storbritannia, skriver Store Norske Leksikon på sine hjemmesider.