Gjenskaper historisk ekspedisjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En polarutforsker skal gjenskape Ernest Shackletons farefulle ferd over Sørishavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tim Jarvis er en berømt britisk-australsk eventyrer. I 2007 gjenskapte han Douglas Mawsons vandring over Antarktis i 1912. Nå planlegger han en tilsvarende reise som skal følge Shackletons dramatiske ferd fra 1916.

Jarvis beskriver den 1.300 kilometer ferden over Sørishavet i en spartansk livbåt, og kryssingen av øya Sør-Georgia med helt grunnleggende utstyr og rasjoner, som «den største overlevelsesferden av dem alle».

Les også: Fant whisky i isen etter 100 år

Shackleton hådde håpet å bli den første til å krysse Antarktis på tvers, da skipet hans Endurance ble knust av isen. Dette førte til en desperat ferd med livbåt fra Elefantøya til Sør-Georgia for å finne hjelp.

Eventyreren og fem andre menn klarte å krysse det fiendtlige havet med lite mer enn klærne de hadde på seg og de mest grunnleggende rasjoner. De kjempet seg over den kuperte øya til en hvalfangststasjon for å slå alarm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Konstante utfordringer

Inspirert av historien og med håp om å kartlegge de dramatiske endringene global oppvarming har ført til i regionen vil Jarvis og et mannskap på fem gjenta ferden over Sørishavet i en tilsvarende båt, med det samme knappe utstyret.

De vil reise uten moderne utstyr, leve av de samme fleskerasjonene som Shackletons menn, og ha på seg de samme klærne i kampen mot det åpne hav og forblåste, islagt farvann på vei mot Strømnes på Sør-Georgia.

Les også: Robert Scotts skip er funnet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg venter konstante utfordringer. Det er perioder med mørke der nede, vi befinner oss i en båt uten noe modern navigasjonsutstyr overhodet... vi kommer bare til å reise i mørket, sier Jarvis til AFP ved mannskapets offisielle farvel i Sydney søndag.

– Isfjell kan tårne på horisonten, vi vil ikke en gang se dem før de er like på oss... det er hvaler, det er et stort, stort hav, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en svært, svært utfordrende båtreise og vi trenger samme flaks som han hadde. Vi må forvente det verste, og håpe på det beste.

Amundsen

Sammen med norske Roald Amundsen, førstemann til Sydpolen i 1911, den australske utforskeren Mawson og britiske Robert Falcon Scott, regnes Shackleton blant de store oppdagerne av Antarktis.

Selv om hans første polarferd var sammen med Scott i 1901 skilte Shackleton og hans mentor veier, noe som førte til en intens rivalisering som kastet skygger over hans karriere. Scott døde på veien tilbake fra polpunktet i 1912, etter å ha blitt slått til milepælen av Amundsen fem uker tidligere.

Les også: Nå får Maud komme hjem

Shackleton døde av slag utenfor Sør-Georgia i 1922 under sin fjerde ekspedisjon til Antarktis, da han forsøkte å seile rundt kontinentet. Han er begravet på øya, og Jarvis sier det ville vært «fantastisk å føle at han var der sammen med oss», nærmere 100 år senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjellklatring

Mennene vil sette av gårde i den rekonstruerte livbåten, som har fått navnet «Alexandra Shackleton» etter eventyrerens barnebarn, tidlig i januar 2013 fra Sør-Amerika. De venter at ferden vil ta to måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferden har tatt seks år og kostet 2,6 millioner dollar å planlegge. Seilerne gjennomgår for øyeblikket grunnleggende opplæring i fjellklatring i de franske alpene, der de «tester utstyr og lærer hvordan de skal hale seg ut av bresprekker nærmest uten utstyr… vi har bare en liten mengde tau».

Les også: Ny rapport konkluderer med raskere issmelting

Et støttefartøy, Australis, en moderne og fullt utstyrt motorbåt, vil følge etter livbåten, men bare komme til unnsetning i tilfelle en alvorlig nødsituasjon.

I tillegg til å hedre minnet om Shackleton håper Jarvis på å øke bevisstheten om effektene klimaendringer har i polare strøk.

– Ironien er at Shackleton forsøkte å redde sine mannskaper fra Antarktis, sier han.

– Nå forsøker vi å redde Antarktis fra menneskene.

Oversatt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver