Meny

Mannen bak Tippekampen er død

Mannen bak Tippekampen er død

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er ikke så sikker på at det hadde blitt Tippekamp uten Lars-Gunnar Björklund. Det er Arne Scheies umiddelbare reaksjon på at «Tippekampens far» er gått bort, 75 år gammel.

Den svenske sportsjournalisten og TV-legenden Lars-Gunnar Björklund sovnet inn fredag, 43 år og én dag etter at norsk, svensk og dansk fjernsyn sendte den aller første engelske Tippekampen mellom Wolverhampton og Sunderland.

– Dette var veldig trist å høre. Han var en veldig god kollega. Uten Lars-Gunnar hadde vi ikke hatt det hysteriet for engelsk fotball i Norge. Han må alle norske fotballentusiaster som er glad i engelsk fotball takke for ganske mye, sier Scheie når NTB forteller han om Björklunds bortgang.

Björklund får mye av æren for at Tippekampen ble et begrep. Han fikk ideen om å sende engelsk ligafotball på svensk TV mot slutten av 1960-tallet.

Tipping

Det resulterte i et samarbeid mellom NRK, SVT og DR der engelsk fotball i vinterhalvåret ble sendt hver lørdag klokken 16. I Sverige kalte man det «Tipsextra», mens det i Norge ble hetende Tippekampen.

– Han satt på White Hart Lane i London og lurte på hvorfor vi ikke kunne få dette til Skandinavia. Ingen trodde det var mulig, men i 1969 var en i gang. Lars-Gunnar gikk i bresjen. Han har betydd enormt mye, sier Scheie som selv kommenterte 123 Tippekamper på NRK.

Sportjournalisten og programlederen Lars-Gunnar Björklund er død. Foto: Leif R Jansson (NTB scanpix)Sportjournalisten og programlederen Lars-Gunnar Björklund er død. Foto: Leif R Jansson (NTB scanpix)

– Jarle Høysæter fortjener også ros. Han tok ideen i Norge. NRK hoppet veldig fort på ideen. De syntes det var en genial idé. Dette var helt unikt i 1969. Tenk at du kunne få direktesendt engelsk fotball kombinert med tipping. På 60-tallet var det nesten ingen programmer som gikk direkte. Det var også en gryende interesse for engelsk fotball etter at Norsk Tipping allerede i 1948 hadde begynt med engelske klubber på tippekupongen, sier Scheie.

Samlingspunkt

Han kommenterte sin første kamp 1. desember 1973 da Leicester slo Tottenham 3-0. Steve Earle og Len Glover (2) sørget for at «revene» vant.

– De siste årene har det slått meg at folk som opplevde de første årene mener at Tippekampen var enda bedre stoff enn vi i NRK ante. Det var et samlingspunkt for hele familien. De spiste grøt klokken 16. Det var genialt, men ikke glem at dersom kampen i England hadde startet én time senere, hadde det ikke vært Tippekamp på norsk fjernsyn. Barne-TV begynte jo klokken 18, påpeker NRK-veteranen.

– Husker du hvem som scoret flest mål i NRKs tippekamper?

– Ian Rush, svarer Scheie lynraskt.

14 ganger scoret Liverpool-spissen på norske skjermer.

Björklund jobbet i svensk radio på 1950-tallet. I 1965 meldte han overgang til Sveriges Television i Göteborg. Der bygde han opp en sportsredaksjon med profiler som Arne Hegerfors, Bosse Gentzel, Ingvar Oldsberg og Christer Ulfbåge.

Sammen med Rolle Stoltz kommenterte Björklund ishockey-VM fra 1969 til 1994.

Les alt om fotball på Avspark

Populært