Mannen bak Tippekampen er død

Mannen bak Tippekampen er død
Mannen bak Tippekampen er død

– Jeg er ikke så sikker på at det hadde blitt Tippekamp uten Lars-Gunnar Björklund. Det er Arne Scheies umiddelbare reaksjon på at «Tippekampens far» er gått bort, 75 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske sportsjournalisten og TV-legenden Lars-Gunnar Björklund sovnet inn fredag, 43 år og én dag etter at norsk, svensk og dansk fjernsyn sendte den aller første engelske Tippekampen mellom Wolverhampton og Sunderland.

– Dette var veldig trist å høre. Han var en veldig god kollega. Uten Lars-Gunnar hadde vi ikke hatt det hysteriet for engelsk fotball i Norge. Han må alle norske fotballentusiaster som er glad i engelsk fotball takke for ganske mye, sier Scheie når NTB forteller han om Björklunds bortgang.

Björklund får mye av æren for at Tippekampen ble et begrep. Han fikk ideen om å sende engelsk ligafotball på svensk TV mot slutten av 1960-tallet.

Tipping

Det resulterte i et samarbeid mellom NRK, SVT og DR der engelsk fotball i vinterhalvåret ble sendt hver lørdag klokken 16. I Sverige kalte man det «Tipsextra», mens det i Norge ble hetende Tippekampen.

– Han satt på White Hart Lane i London og lurte på hvorfor vi ikke kunne få dette til Skandinavia. Ingen trodde det var mulig, men i 1969 var en i gang. Lars-Gunnar gikk i bresjen. Han har betydd enormt mye, sier Scheie som selv kommenterte 123 Tippekamper på NRK.

Sportjournalisten og programlederen Lars-Gunnar Björklund er død. Foto: Leif R Jansson (NTB scanpix)Sportjournalisten og programlederen Lars-Gunnar Björklund er død. Foto: Leif R Jansson (NTB scanpix)

– Jarle Høysæter fortjener også ros. Han tok ideen i Norge. NRK hoppet veldig fort på ideen. De syntes det var en genial idé. Dette var helt unikt i 1969. Tenk at du kunne få direktesendt engelsk fotball kombinert med tipping. På 60-tallet var det nesten ingen programmer som gikk direkte. Det var også en gryende interesse for engelsk fotball etter at Norsk Tipping allerede i 1948 hadde begynt med engelske klubber på tippekupongen, sier Scheie.

Samlingspunkt

Han kommenterte sin første kamp 1. desember 1973 da Leicester slo Tottenham 3-0. Steve Earle og Len Glover (2) sørget for at «revene» vant.

– De siste årene har det slått meg at folk som opplevde de første årene mener at Tippekampen var enda bedre stoff enn vi i NRK ante. Det var et samlingspunkt for hele familien. De spiste grøt klokken 16. Det var genialt, men ikke glem at dersom kampen i England hadde startet én time senere, hadde det ikke vært Tippekamp på norsk fjernsyn. Barne-TV begynte jo klokken 18, påpeker NRK-veteranen.

– Husker du hvem som scoret flest mål i NRKs tippekamper?

– Ian Rush, svarer Scheie lynraskt.

14 ganger scoret Liverpool-spissen på norske skjermer.

Björklund jobbet i svensk radio på 1950-tallet. I 1965 meldte han overgang til Sveriges Television i Göteborg. Der bygde han opp en sportsredaksjon med profiler som Arne Hegerfors, Bosse Gentzel, Ingvar Oldsberg og Christer Ulfbåge.

Sammen med Rolle Stoltz kommenterte Björklund ishockey-VM fra 1969 til 1994.

Les alt om fotball på Avspark

Personvernpolicy