Cuba hardest rammet av Sandy

Gatene i byen Santiago var uframkommelige etter orkanen Sandy. 200.000 hus er rast sammen i naturkatastrofen, ifølge Normisjon. Foto: Normisjon
Gatene i byen Santiago var uframkommelige etter orkanen Sandy. 200.000 hus er rast sammen i naturkatastrofen, ifølge Normisjon. Foto: Normisjon

Ingen områder ble hardere rammet av orkanen Sandy enn Cuba og Haiti, ifølge EU-kommisjonen. De siste ukene har Normisjon vært tilstede på Cuba for å lindre kolerautbrudd, sult og bostedsløshet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11 personer mistet livet og over 200.000 boliger ble ødelagt da orkanen Sandy traff Cuba 25. oktober i år.

De siste ukene har Normisjons Cuba-koordinator Øystein Lied vært i byen Santiago for å følge med på hjelpearbeidet som har pågått.

- Det er mange forhold som er vanskelige her ute akkurat nå. Det er blant annet koleraepidemier blant innbyggerne og mange ser svart på fremtiden. Men hjelpearbeidet har heldigvis fått en god start, sier han.

Blir satt stor pris på

Den lutherske kirken Iglesia Evangelica Ùnida (IEU) har med sine åtte menigheter siden slutten av oktober delt ut medisiner som vitaminer, antibiotika mot kolera og andre infeksjoner og annet medisinsk utstyr. Normisjon gir på Cuba sin støtte gjennom de, som også har hjulpet til med mat, bo-effekter, klær, kjøkken- og rengjøringsutstyr.

- Den lutherske kirkens lederskap og koordinerende funksjon blir anerkjent og satt stor pris på, sier Lied, som har vært i møte med myndighetene i Santiago.

Gjennom søknad fra Normisjon har nå også den internasjonale kristne hjelpeorganisasjonen Act Alliance bevilget 400.000 dollar til abreidet med å gjenreise byen etter orkanen.

- Men sant og si tror jeg det vil trenges mye mer penger for å gjenoppbygge to hundre tusen boliger som kommer i tillegg til alle offentlige hus og installasjoner, sier Lied.

Formidabel opprydning

Pastor Laborde i kirken på Cuba anslår at situasjonen for innbyggerne vil være kritisk fram til mai neste år. Den neste fasen, med gjenoppbygging av bygningene, vil ta minst fem år.

- Myndighetene har utført et formidabelt opprydningsarbeid med å fjerne tonnevis på tonnevis av nedblåste trær, stein og all verdens søppel og rask som fylte opp gatene og gjorde det helt ufremkommelig like etter orkanen. Hundrevis av telefonstolper er satt opp igjen og ledningsnett og vanntilførselen er delvis gjenopprettet, sier Lied fra Cuba.

Ifølge EU-kommisjonen var det Cuba og Haiti som ble verst rammet av orkanen Sandy, men problemene i Karibien har vært lite omtalt i norske medier.

- Orkanen Sandy er ennå et eksempel på den økende intensiteten av naturkatastrofer som ikke engang de best forberedte, som USA, er immune mot, sa kommisjonen i en pressemelding tidligere i november.

Kommisjonen ga samtidig et tilbud om seks millioner euro i bistand til katastroferammede land i Karibien.

Les også: Hotellrom til Sandy-ofre står tomme

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden