– Ring 113 ved mistanke om slag

ØYEBLIKKELIG HJELP: Ved symptomer på slag skal man ringe 113, ikke fastlegen eller legevakten, så pasienten kan fraktes i ambulanse til sykehuset for rask behandling. Foto: NTB scanpix
ØYEBLIKKELIG HJELP: Ved symptomer på slag skal man ringe 113, ikke fastlegen eller legevakten, så pasienten kan fraktes i ambulanse til sykehuset for rask behandling. Foto: NTB scanpix

Halvparten kommer for sent til behandling etter slag, viser nye undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om slag

Hjerneslag (apopleksi) er plutselig innsettende tap av kroppsfunksjoner på grunn av forstyrrelser i hjernens blodsirkulasjon.

Hjerneblødning er årsak i 10-15 prosent av tilfellene, mens blodpropp i blodårer i hjernen (trombose) er årsaken i 80-85 prosent av tilfellene.

Går symptomene tilbake i løpet av 24 timer, kalles det drypp (transitorisk iskemisk atakk, TIA). De fleste drypp varer i under en time.

Kilde: NHI.no

Halvparten av de som hver dag får slag eller drypp kommer for sent til sykehuset, viser en undersøkelse stipendiat og overlege Kashif Faiz ved Akershus Universitetssykehus har gjennomført.

Når pasientene kommer for sent får ikke legene gitt den beste behandlingen. Dersom du plutselig får svikt i armer og bein, eller problemer med talen, er det viktig å komme fort til sykehus for undersøkelse, selv om symptomene skulle forsvinne igjen, forklarer overlegen til NRK.

– Tror du at det kan være et hjerneslag eller et drypp, så ringer du 113 og kommer med ambulanse rett til sykehuset. Ikke ring legevakta, ikke ring fastlegen, men kom rett til sykehuset, sier Faiz ifølge NRK.no.

Dersom slaget skyldes en blodpropp er det viktig å få gitt blodfortynnende medisiner så raskt som mulig, for å få løst opp proppen. Får man ikke gjort det kan skadene bli store og langvarige, blant annet kan pasienten få problemer med språket eller få lammelser i kroppen.

Undersøkelsen viser at også de som tidligere har vært innlagt på sykehus med slag eller drypp, reagerer like sent som pasienter som opplever symptomer for første gang. Dette kan bety at pasientene får for dårlig informasjon i helsevesenet.

– Vi hadde forventet at de hadde visst mer om symptomer. Men det kan nok være vi som ikke er flinke nok til å forklare om symptomer og utfall til pasienter og pårørende, sier Faiz til NRK.

Hjerneslag og drypp er en av de største folkesykdommene og rammer 15.000-20.000 nordmenn hvert år. Man forventer en økning på 50 prosent de neste 20-30 årene på grunn av flere eldre.

Les også: - Sjokolade beskytter mot slag

Symptomer og tegn på slag

Symptomer og tegn på slag avhenger av hvor i hjernen skaden oppstår. De aller fleste får ett eller flere av de fire såkalte såkalte FAST-symptomene: Bokstavene er forkortelse for ansikt (facialis), arm, språk og tale.

(1) Ansiktslammelse eller skjevhet i ansiktet forekommer ofte.

(2) Lammelser eller svekket funksjon i arm eller hånd, dette kan variere fra litt klossethet i hånden til fullstendig lammelse av armen.

(3) Med språkforstyrrelse menes usammenhengende tale, babling, manglende mening med det som blir sagt.

(4) Ved taleforstyrrelse er innholdet i språk og tale sammenhengende og forståelig, men lammelser i svelg og taleorganer fører til vansker med riktig uttale.

Dersom man plutselig får ett eller flere av disse symptomene er det stor sannsynlighet for at det kan foreligge et hjerneslag, og det er riktig å ringe 113 og be om innleggelse straks.

Kilde: NHI.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden