Mann døde i basketak med politiet

– Brukte ikke ulovlige grep

En mann døde på legevakten i Oslo torsdag kveld etter å ha blitt lagt i bakken av to politifolk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
En mann døde på legevakten i Oslo torsdag kveld etter å ha blitt lagt i bakken av to politifolk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

En mann som politiet i Oslo pågrep torsdag kveld og deretter kjørte til legevakten, døde etter å ha blitt lagt i bakken inne på Legevakten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen hadde først oppsøkt politivakten ved Sentrum politistasjon.

– Han var utagerende og det ble vurdert at han måtte få legetilsyn, opplyser operasjonsleder Sven-Martin Ege i Oslo politidistrikt.

En politipatrulje tok derfor med seg mannen til Oslo kommunale legevakt.

– På legevakten ble det et basketak. Da vedkommende ble lagt i bakken, hadde han ikke pust og puls. Det ble umiddelbart startet opp med livreddende hjerte- og lungeredning, men vedkommende ble erklært død på stedet, opplyser Ege.

Oslo-politiet kan ikke kommentere saken ytterligere utover dette, og henviser til Spesialenheten for politisaker som har innledet etterforskning av det som skjedde.

Avhør og obduksjon

– Når det gjelder fakta kan vi ikke opplyse om mer enn det politiet i Oslo selv har gjort. Men vi besluttet torsdag kveld at vi skal etterforske saken, og er nå i gang med det, opplyser Spesialenhetens leder for Øst-Norge, Liv Øyen, til NTB.

Hun opplyser at Kripos natt til fredag bisto med undersøkelser på legevakten, og at avdøde vil bli obdusert i løpet av fredag.

– Videre har vi sikret videoopptak som viser hendelsen, men vi har ikke gått gjennom opptaket ennå. Det skjer i løpet av dagen. Ellers skal vi foreta avhør, og fredag ettermiddag vil vi eventuelt vurdere andre etterforskningsskritt som kan være hensiktsmessige, sier Øyen.

Venter på svar

Hun opplyser at politipatruljen besto av to politibetjenter. Det er usikkert når obduksjonsrapporten foreligger, men Øyen håper det vil skje raskt.

– Resultat fra avhør og obduksjonsrapporten vil være viktig i den videre etterforskningen, sier hun.

Spesialenheten for politisaker kunne fredag ikke opplyse om avdødes alder, og hadde ingen ytterligere informasjon om hvorfor mannen oppsøkte politiet.

Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, mener at tjenestemennene var i sin fulle rett til å bruke fysiske grep for å få kontroll på mannen, da han satte seg til motverge da han ble forsøkt tatt inn på legevakten.

– Når det gjelder hvordan mine folk opptrådte, så er det ingen ting som tilsier at de har brukt noen ulovlige grep, sier Sjøvold i Oslo til VG.

Fortsatt på jobb

Politimennene som var innblandet i hendelsen er ikke tatt ut av tjeneste. De to tjenestemennene har blitt rutinemessig blitt avhørt i forbindelse med dødsfallet.

– De er avhørt med status som mistenkte, i og med at dødsfallet skjedde i forbindelse med utøvet maktbruk, sier Øyen til TV2.

Personvernpolicy