17 milliarder ganger solens masse

Skivegalaksen NGC 1277, sett fra romteleskopet Hubble. I midten av galaksen ligger et av de største supermassive sorte hullene som noen gang har blitt påvist. Foto: NASA / ESA / Andrew C. Fabian / Remco C. E. van den Bosch (MPIA)
Skivegalaksen NGC 1277, sett fra romteleskopet Hubble. I midten av galaksen ligger et av de største supermassive sorte hullene som noen gang har blitt påvist. Foto: NASA / ESA / Andrew C. Fabian / Remco C. E. van den Bosch (MPIA)

Astronomer sier onsdag at de har påvist det kanskje største sorte hullet som noen gang har blitt observert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Monsteret har en masse på 17 milliarder ganger solens, og ligger i sentrum av en fjern galakse, melder AFP.


Det sorte hullet er like uventet som det er enormt, for det gjør rede for nærmere en sjudel av galaksens masse. Funnet kan føre til en omskrivning av teorier om hvordan kosmos dannes, heter det.

Med navnet NGC 1277 ligger hullet 220 millioner lysår unna, i en «liten galakse» - bare en tiendedel så stor som vår egen Melkevei.

Les også: Sjekk den stormen

Hullets «gap» er mer enn 11 ganger videre enn Neptuns bane rundt sola.

Det utgjør hele 14 prosent av galaksens masse, sammenlignet med 0,1 prosent - som er normen for galaktiske sorte hull. - Dette er virkelig en merkelig galakse, sier Karl Gebhardt ved Texasuniversitetet i Austin i en pressemelding.

- Det er nesten bare et sort hull. Dette kan være det første objektet i en helt ny klasse systemer.

Kan slå alle rekorder

NGC 1277 er allerede det nest største sorte hullet som noen gang har blitt observert, og er en sterk konkurrent for topplasseringen. Den nåværende rekordinnehaveren, som ble påvist i 2011, har ennå ikke blitt nøyaktig utregnet. Det er på mellom seks og 37 milliarder ganger solens masse.

Sorte hull er de sterkeste kreftene i universet, og skaper et gravitasjonsfelt som er så sterkt at selv ikke lys kan unnslippe. Et sort hull med stjernemasse dannes når svært store stjerner kollapser ved slutten av sin levetid.

Les også: Passerer tett på jorda i februar

Det kan siden vokse ved å sluke andre stjerner og smelte sammen med andre sorte hull, noen ganger skaper de «supermassive» sorte hull som forskerne mener ligger i sentrum av galakser.

Utfordrer rådende teorier

NGC 1277 utfordrer rådende deler av teorien om sorte hull på grunn av størrelsen relativt til galaksen.

I tillegg ligger den i sentrum av en liten, skiveformet galakse, mens et sort hull på denne størrelsen ville ha vært ventet i en langt større «eliptisk» galakse. Ytterligere arbeid gjenstår for å bekrefte om NGC 1277 er et engangstilfelle eller del av en hittil oversett prosess for tilblivelse av sorte hull.

- Galaksen som er vert for det nye sorte hullet later til å ha blitt dannet for mer enn åtte milliarder år siden, og ser ikke ut til å ha endret seg stort siden den gang, sier Max Planckinstituttet.

- Uansett hva som skapte dette enorme sorte hullet må det ha skjedd for svært lenge siden.

Les også: Historisk oppdagelse på Mars?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden