Søker historisk støtte i FN

Mahmoud Abbas (t.v.), president for den palestinske selvstyremyndigheten møtte FNs generalsekretær Ban Ki-Moon i FN-bygget i New York onsdag. Foto: AFP Photo
Mahmoud Abbas (t.v.), president for den palestinske selvstyremyndigheten møtte FNs generalsekretær Ban Ki-Moon i FN-bygget i New York onsdag. Foto: AFP Photo

Palestinerne vil ta et skritt på veien mot en uavhengig stat torsdag kveld. Israel og USA raser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinernes leder Mahmoud Abbas setter kursen for FNs generalforsamling torsdag. Han har sterk støtte bak seg i kravet om sterkere diplomatisk status, tross motstand fra USA og Israel.

Abbas vil be palestinerne om å bli anerkjent som et «ikke-medlemsland med observatørstatus» og fortelle om sine krav for samtaler med Israel i en tale for generalforsamlingen, som skal møtes torsdag kveld, melder AFP.

– Denne oppgraderingen innebærer en økt politisk status. Det er et skritt nærmere målet om å bli anerkjent som en stat, sier professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Geir Ulfstein, til ABC Nyheter.

– Har observatørstatus som PLO

– Situasjonen i dag er at palestinerne har observatørstatus som organisasjonen PLO. Forskjellen vil bli at det er palestinerne som stat som representerer palestinerne. Det vil bli en annen status, sier Ulfstein.

Palestinerne sier 132 land anerkjenner deres stat bilateralt, men mange av disse er ventet å avstå fra å stemme. Samtidig er mange europeiske land, deriblant Norge, ventet å stemme for, selv om de ikke har anerkjent en palestinsk stat.

Les også: Norge sier ja til Palestina i FN

Torsdagens forslag krever enkelt flertall blant de tilstedeværende som stemmer, for å gå gjennom. Det er ventet at forsøket vil lykkes.

Det palestinske lederskapet er fast besluttet på å gjøre det 65-årsjubileet for en FN-resolusjon om delingen av det palestinske territoriet til en «historisk» milepæl i kampen for en uavhengig stat.

Europeiske land for

USA, en trofast alliert av Israel, har startet en aggressiv kampanje mot forslaget. Landet advarer om at avstemmingen ikke vil gjøre noe for å bedre utsiktene til samtaler med sikte på å gjøre slutt på den flere tiår lange konflikten.

Professor Geir Ulfstein. Professor Geir Ulfstein.

USAs viseutenriksminister William Burns og Midtøstenutsending David Hale møtte Abbas ved hans hotell i New York onsdag, men fikk ikke resolusjonsforslaget tilbakekalt eller endret, sier tjenestemenn til AFP.

Abbas førte også samtaler med en rekke statsråder og toppdiplomater i løpet av dagene før talen.

Kun to europeiske land, Tyskland og Tsjekkia, er ventet å stemme mot forslaget. Canada har sagt landet vil slutte seg til USA og gå mot resolusjonen.

Les også: SV: - Viktig skritt på veien mot palestinsk stat

Den internasjonale straffedomstolen Storbritannia annonserte at landet vil avstå fra å stemme med mindre palestinerne lovet å ikke gå til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) med en sak mot Israel, samt å umiddelbart vende tilbake til forhandlinger med Israel.

Kan slutte seg til ICC

Dersom palestinerne lykkes vil de få adgang til FN-organisasjoner og traktater som tillater dem å søke om å slutte seg til ICC, utsikter som bekymrer Israel.

– Når det gjelder hva de kan bruke en slik observatørstatus til utover representasjon i FNs generalforsamling har fokus ligget mye på den internasjonale straffedomstolen, men det finnes også andre organisasjoner de kan søke medlemsskap i, sier professor Ulfstein.

– Straffedomstolen beskjeftiger seg bare med individer, og kan ikke dømme stater, men det vil innebære at handlinger som foretas på palestinsk område kan pådømmes i forhold til de personene som gjør det, også israelske personer. Typisk vil det være krigsforbrytelser som begås på palestinsk område.

Palestinske utsendinger har sagt at Abbas ikke vil styrte til retten, men at man vil kunne bruke den om ikke Israel forandrer politikk om bosetninger og andre spørsmål. USA blokkerte søknaden om fullt medlemsskap i FN som Abbas fremmet i september 2011.

Les også: KrF: - Tiden er ikke inne for anerkjennelse i FN

Krever direkte forhandlinger

USA og Israel sier en palestinsk stat kun kan komme fra direkte forhandlinger, som har vært frosset siden september 2010.

– Vi har gjort det svært tydelig for det palestinske lederskapet at vi er motstandere av palestinske forsøk på å oppgradere deres status i FN utenfor rammeverket av samtaler med Israel, sier utenriksminister Hillary Clinton ifølge AFP.

Den palestinske selvstyremyndigheten og FN-organisasjoner innrømmer at palestinerne kan miste flere hundre millioner dollar i støtte som følge av avstemmingen. Amerikansk lov forbyr finansiering av internasjonale organisasjoner som anerkjenner en palestinsk stat.

Washington har advart Abbas om at han risikerer å miste omkring 200 millioner i bistand, som for tiden blokkeres i den amerikanske kongressen.

Vil fryse overføringer

Israel vurderer å fryse overføringen av skatter og avgifter landet samler inn for palestinerne. I et utkast fra det israelske utenriksdepartementet legges det endog frem forslag om å «styrte» den palestinske selvstyremyndigheten.

Les også: Israelsk departement foreslår å «styrte» Abbas

Men utenriksdepartementets talskvinne Ilana Stein sier Israel trolig ikke vil gjennomføre straffetiltak med mindre palestinerne bruker sin nye status som «plattform for konfrontasjon» ved ICC.

– Israels reaksjon på det palestinske kommer an på hva de velger å gjøre. Hvis de bruker denne resolusjonen som plattform for konfrontasjon vil vi reagere i samsvar med dette, sier Stein ifølge AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden