Advarer mot feil røykvarsler

For første gang er det enighet om at optisk røykvarsler er bedre enn ionisk. Men ni av ti nordmenn vet ikke forskjellen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SLIK TESTET IF RØYKVARSLERNE:

12 røykvarslere ble montert i taket over en seng, halvparten optiske, halvparten ioniske. Luftens innhold av giftig kullos ble målt underveis.

Klokka13:55: Ulmebranntilløpet startes ved at en lampe legges under dynen i sengen. Etter nærmere en time starter utviklingen av varme, røyk og giftig gass.

15:09: Den første optiske alarmen utløses. Innen 15:21 piper alle de optiske. På dette tidspunktet er kullosmengden i luften lav og et menneske vil være ved bevissthet.

15:54: Den første ioniske alarmen utløses. Rommet er da så fullt av gasser at man er bevisstløs. Et par av de andre alarmene utløses også etter hvert, men to av de ioniske har hadde ikke begynt å pipe da forsøket ble avsluttet klokken 16:30.

(Testen ble foretatt hos If Sikkerhetssenter i Hobøl tidligere i år)

Det offisielle rådet til nå har vært at du bør ha både optisk og ionisk røykvarsler. Men nå mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Norsk brannvernforening at du bør velge optisk. Forbrukerrådet er enig.

Bakgrunnen er en røykvarslertest forsikringsselskapet If har gjennomført.

– Forskjellen er sjokkerende stor når det gjelder evnen til å varsle ulmebrann. Tester vi har gjort på sikkerhetssenteret vårt viser at de ioniske røykvarslerne oppdager dem altfor sent. De piper først når luften er full av giftig røyk, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Les også: Advarer studenter mot brannfeller

En ulmebrann gir nesten ingen flamme, men utvikler en kald, gråaktig røyk av giftgasser.

– Røykvarslerne som selges i dag er heldigvis stort sett optiske, men det er mange gamle røykvarslere i norske boliger. Vi vil derfor sterkt anbefale at folk bytter ut den gamle nå og sørger for at den nye er optisk, sier Berge.

Vet ikke

Utfordringen er at dette er ukjente betegnelser for de fleste av oss.

53 prosent vet ikke forskjellen på ionisk og optisk røykvarsler, viser en fersk undersøkelse YouGov har gjort for If Skadeforsikring. I tillegg svarer 34 prosent at de bare er litt kjent med begrepene.

– Kunnskapen er lav, så her er det viktig at også selgere av røykvarslere gir riktig anbefaling. Litt forenklet kan man si at ioniske røykvarslere lukter røyken, mens optiske leser den, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Les også: Brannfare i kulda

Foreningen endrer nå rådet til publikum på egne nettsider, fra å anbefale både optisk og ionisk til å favorisere optisk.

Det samme gjør Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som er den nasjonale brannmyndigheten i Norge.

– Testene på Ifs sikkerhetssenter er mer realistiske enn tidligere sammenlignende tester av de to teknologiene. Derfor endrer vi rådet. Selv om ioniske fortsatt er lovlige å ha i boligen, er det ikke tvil om at optisk er best, sier senioringeniør Lars Haugrud i DSB.

Av utseende ser de to røykvarslertypene like ut, men den ioniske har et radioaktiv-tegn på baksiden.

Les også: Vettløs duppeditt-bruk kan legge hjemmet i aske

Forbrukerrådets råd

Forskriftene om brannforebyggende tiltak i hjemmet sier ikke noe om hvilken teknologi du skal velge, bare at du skal ha minst én godkjent røykvarsler.

– Vi har vært i kontakt med en rekke eksperter på røykvarslere. Ingen mener at du utelukkende bør satse på ioniske varslere, mens samtlige går god for den optiske varslerteknologien. Vår konklusjon er derfor at folk bør velge optisk, sier Jogrim Aabakken, ansvarlig for produkttester i Forbrukerrådet.

Enda viktigere er det å koble røykvarslerne i huset sammen, mener rådet.

Les også: Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle

– Om du velger å satse på kablet eller trådløs sammenkobling er ikke så viktig, for begge deler vil gi deg langt bedre sikkerhet enn separate varslere, sier Aabakken.

Brannekspertene anbefaler folk å ha flere røykvarslere i huset enn kun den ene lovpålagte, særlig hvis du bor over flere plan.

Siden 1992

Leverandører av brannalarmsystemer til proffmarkedet, det vil si skoler, sykehus, hoteller, storkjøkken og lignende, har holdt seg til optiske røykdetektorer i 20 år allerede.

– Vi så stadig oftere branntilløp som ioniske røykdetektorer ikke reagerte på. Etter hvert skjønte vi mer bruk av elektronisk utstyr var en av grunnene. Branner i slikt utstyr produserer vanligvis kald røyk uten flammer, og ioniske røykdetektorer og varslere er ikke laget for å oppdage slike branner, sier Carsten Due i bransjeforeningen Noralarm.

Les også: Denne kan redde nyttårsaften

Under halvparten av boliger utsatt for dødsbrann har hatt fungerende røykvarsler, ifølge DSB.

– Det har nok lenge vært viktig for myndighetene å kommunisere at man først og fremst bør ha en røykvarsler som fungerer. Men i dag bør budskapet være at du bør velge en røykvarsler som fungerer bra på en ulmebrann i stedet for en som fungerer dårlig. Og da bør du velge en optisk, sier Due.

Se også: Redd liv med røykvarsler

Personvernpolicy