Fakkeltog for fredspris til EU:

Universitetet i Oslo støtter fredspris, men ikke fakkeltog

Lederen av Arena-senteret ved Universitetet i Oslo, Erik Oddvar Eriksen, har forsket seg fram til at EU er udemokratisk, mener Norge er en vasallstat og at EU fortjener fredsprisen. Foto: Thomas Vermes.
Lederen av Arena-senteret ved Universitetet i Oslo, Erik Oddvar Eriksen, har forsket seg fram til at EU er udemokratisk, mener Norge er en vasallstat og at EU fortjener fredsprisen. Foto: Thomas Vermes.

Europaforskerne ved Universitetet i Oslo er tilfreds med at EU får fredsprisen, men støtter ikke noe fakkeltog, slik ABC Nyheter skrev onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arena senter for europaforskning i Oslo ser fredsprisen til EU som en viktig og interessant tildeling, men presiserer at senteret ikke har gått ut med noen støtte på facebooksiden til Europabevegelsens fakkeltog.

Senteret presiserer overfor ABC Nyheter at det som på fakkeltogets hjemmeside kan se ut som Arena liker fakkeltoget til ære for EU når prisen deles ut, i virkeligheten er at fakkeltoget liker Arena.

Arena, under ledelse av professor Erik Oddvar Eriksen, er dermed eneste organisasjon utenom arrangørene selv, som blir likt av fakkeltog-arrangørene.

Vitenskapelig test: - EU udemokratisk

Arena har i sin forskning kommet fram til at mottakeren for årets fredspris mangler mye på å være en demokratisk organisasjon.

Det norske forskningssenteret ble oppnevnt av EU til å lede et stort internasjonalt forskningsprosjekt, RECON (Rekonstruere demokratiet), som skulle drøfte demokratiets tilstand og hvordan EU-samfunnet kunne utvikles.

Konklusjonen ble at EU så langt ikke er et godt demokrati.

Les også: - EU er ikke demokratisk

Omstridt fredspris

Årets fredsprisutdeling er så politisk omstridt, at organisasjonen som hvert år arrangerer det tradisjonelle fakkeltoget til ære for fredsprisvninnerne, Norges Fredsråd, i år dropper arrangementet.

I stedet vil Fredsrådet i samarbeid med Nei til EU og andre, dagen før arrangere fakkeltoget «Ingen verdig vinner», som altså er motstander av å gi noen fredspris til EU.

Etter at Fredsrådet trakk seg, tok Europabevegelsen initiativ til fakkeltoget for fredsprisen til EU, og fikk med seg den liberalistiske tenktanken Civita, den sosialdemokratiske tenketanken Progressiv, Unge Venstre, Unge Høyre og fem andre organisasjoner.

Organisatorene har også opprettet en facebookside for fakkeltoget til støtte for fredsprisen til EU.

Ivrig professor

Lederen for Arena, professor Erik Oddvar Eriksen, har tidligere uttrykt at Norge er en vasallstat under EU, som overtar 99,3 prosent av lovgivningen fra EU.

På spørsmål fra ABC Nyheter bekreftet Eriksen at det ikke var noe vitenskapelig belegg for det.

Les: Professoren måtte dementere sitt EU-utspill

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland har i mange år ivret for å gi fredsprisen til EU, men har ikke klart å få den nødvendige enstemmigheten i komiteen for det.

Da komitémedlemmet Ågot Valle, forhenværende stortingsrepresentant for SV, ble sykmeldt, ble EU valgt til fredsprisvinner i år.

Artikkelen er korrigert med at det er Europabevegelsens fakkeltog som liker Arena, og ikke omvendt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden