De har dårligst luft i Norge

TRONDHEIM. Det hjelper lite om sola skinner og himmelen er blå. Trondheim har igjen Norges dårlige luft. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
TRONDHEIM. Det hjelper lite om sola skinner og himmelen er blå. Trondheim har igjen Norges dårlige luft. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Trondheim har i flere år slitt med dårlig luftkvalitet og det blir ikke bedre i år. – Vi har dessverre den dårligste bylufta i landet, sier kommunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når vinteren kommer er det like sikkert som snøen kommer, at Trondheim vil slite med dårlig luftkvalitet på kalde vinterdager.

Byen sliter med høy andel av svevestøv i lufta og i vinter er det ventet at luftkvaliteten vil bli så dårlig at det vil bryte loven.

– Vi har dessverre den dårligste bylufta i landet, sier fagleder ved Miljøenheten i kommunen, Tore Berg til NRK.

Bytt til piggfri dekk

Veitrafikk er faktisk den viktigste kilden til svevestøv, og det er spesielt pikkdekk som er den store synderen.

– Overgang til piggfrie vinterdekk som sliter mindre på asfalten er et viktig tiltak for å bedre luftkvaliteten i norske byer, skriver folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Statens vegvesen vil i jula holde ekstra kontroller for å se hvor mange som ikke kjører med piggfri dekk.

– Nå har vi en mistanke om at andelen som kjører piggfritt har blitt lavere. Det har vært overskridelser av grenseverdiene når det gjelder svevestøv, selv om vi har satt inn tiltak, sier overingeniør Grete Lilleøkdal Ørsnes ved plan- og trafikkseksjonen i Statens vegvesen region Midt til Adressavisen.

Rengjør gatene

Kommunen setter i vinter inn ekstra tiltak for å begrense svevestøvet for å forhindre at utsatte befolkningsgrupper med luftveisproblemer ikke skal få for store ubehag.

– Vi må rengjøre gatene oftere, og vi reduserer støvproblemene ved hjelp av magnesiumklorid, sier Berg.

Det kan også være viktig å presisere at svevestøv også stamme fra blant annet forbrenningsmotorer, mekanisk slitasje på kjøretøy og fyring med ved.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden