Somaliere på vei til Norge:

Asylsøkere spyler passet i do

ID-LØSE: Hittil i 2012 har utlendingsdirektoratet behandlet 2.287 asylsøknader for somaliske statsborgere. Mange av dem har ikke kunne identifisere seg. Foto: Roar Hanssen (Politiets utlendingsenhet)
ID-LØSE: Hittil i 2012 har utlendingsdirektoratet behandlet 2.287 asylsøknader for somaliske statsborgere. Mange av dem har ikke kunne identifisere seg. Foto: Roar Hanssen (Politiets utlendingsenhet)

Somaliske asylsøkere på vei til Norge kvitter seg med identifikasjonspapirer på flyet før de kommer til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den langvarige krigen i Somalia har ført til massiv flukt fra landet og mange kommer til Norge, via Italia.

De ser på sjansen for å bli i Norge som stor, om de følger bakmennenes råd om å kvitte seg med identifikasjonspapirer på veien.

Derfor velger flere av de å kvitte seg med pass og andre reisedokumenter på flyet på vei til Norge.

– Når de kommer til oss på Moss lufthavn Rygge så er det uten dokumenter. Vi vet jo at en del av papirene blir revet i filler og kastet i flytoalettet, sier politiførstebetjent Anders Lia ved Moss lufthavn Rygge til NRK.

Styres av bakmenn

I sommer kom blant annet 70 asylsøkere fra Somalia med én og samme flyrute til Moss lufthavn Rygge. Ingen av de kunne identifisere seg selv med pass eller andre identifikasjonspapirer.

Italia har seilt opp som en mellomstasjon for somaliske asylsøkere på vei til Norge. Der kontrolleres de av bakmenn som skaffer de nødvendig reisedokumenter før reisen mot Norge.

– Det er ikke noe liv å leve. Det er noen som sier til meg at det er bedre å være i krig enn å være i Italia og havne på gata, forteller leder av somalisk forening i Halden, Mohammed Abdil Dahir, om hvorfor somaliere ikke ønsker å få innvilget asyl mens de oppholder seg i Italia.

Les også: Politiet trapper opp tvangsretur av utlendinger

Mange får bli

Hittil i 2012 har utlendingsdirektoratet behandlet 2.287 asylsøknader for somaliske statsborgere, 1.659 av disse har fått innvilget asyl, mens 214 har fått avslag.

Av 1.068 somaliske asylsøkere første halvår i år fikk bare 32 avslag, mens resten fikk bli. Etter at det ble rettet kraftig kritikk mot UDIs behandling av somaliske saker, skal Regjeringen ha ønsket å stramme inn på asylsøkere fra landet.

Fremskrittspartiet har lenge krevd at Regjeringen skal sende asylsøkere fra Somalia ut av landet og gir Regjeringen støtte.

– Dette er positivt. Jeg har ikke sett noen grunn til at man ikke kan realitetsbehandle søknadene, uttalte innvandringspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen (Frp) til VG om at Regjeringen ville gi flere somaliere nei til sine asylsøknader.

Les også: Svartebok over norsk asylpolitikk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden