SV: – Viktig skritt på vei mot palestinsk stat

SVs utenrikspolitiske talsmann Snorre Valen mener at Norges ja til palestina i FN er et skritt i riktig retning. Foto: Fredrik Varfjell (NTB Scanpix)
SVs utenrikspolitiske talsmann Snorre Valen mener at Norges ja til palestina i FN er et skritt i riktig retning. Foto: Fredrik Varfjell (NTB Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialistisk Venstreparti mener regjeringens ja til observatørstatus for palestinerne i FN er et viktig skritt på vei mot en palestinsk stat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fastslo onsdag morgen at Norge følger blant annet Danmark og vil stemme ja til å gi palestinerne status som observatørstat i FN.

Norges ja til Palestina er et viktig skritt på vei mot en fri, palestinsk stat. Det er utrolig viktig for et innestengt folk å bli sett, og bli anerkjent. Dette handler om rettigheter, i en situasjon der palestinernes rettigheter blir systematisk undergravet. Palestinerne må få være med der folkeretten skapes, diskuteres og sanksjoneres, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Snorre Valen.

Les også: Norge sier ja til Palestina i FN

Han ser på regjeringens kunngjøring onsdag som en kjempeseier for SV, og som en seier for alle som støtter palestinernes frihet.

– Med dette plasserer Norge seg på rett side av historien, sier Valen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis hovedforsamlingen i FN torsdag stiller seg bak resolusjonen i FN, vil dette være et kraftig signal om at palestinerne har bred internasjonal støtte, mener Valen.

Han mener videre at dette vil være et kraftfullt signal til Israel om å jobbe for en fredelig løsning basert på forhandlinger.

Ikke enig

Tiden er ikke inne for en anerkjennelse av palestinerne i FN, sier KrFs Dagfinn Høybråten.

Han mener dette kan få alvorlige konsekvenser både for FN og for bistandsinnsatsen i området.

– Vår holdning er at tiden ikke er inne for en slik anerkjennelse. Palestinerne fremstår om mulig mer splittet enn noen gang etter Gaza-krigen. En anerkjennelse må bygge på en fremforhandlet fredsløsning mellom partene. Derfor burde man nå heller legge press på dem til å komme tilbake til forhandlingsbordet istedenfor å gi en status i FN som i verste fall kan splitte FN og svekke FNs slagkraft, sier Høybråten til NTB.

Høybråten som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, legger til at USA har kommet med klare advarsler mot en anerkjennelse i FN.

– Det ligger klare advarsler fra amerikanerne om at de vil trekke tilbake støtte, ikke bare til FN, men også til bistandsinnsatsen i området, sier han.