Kan du knekke denne koden?

Denne koden fra andre verdenskrig ble funnet festet på benet til en brevdue som endte sitt liv i en pipe i Surrey i Storbritannia. Ifølge GCHQ skulle beskjeden til «X02». På papirlappen ser det imidlertid tydelig ut som det står «X05». Foto: Publisert med tillatelse fra GCHQ
Denne koden fra andre verdenskrig ble funnet festet på benet til en brevdue som endte sitt liv i en pipe i Surrey i Storbritannia. Ifølge GCHQ skulle beskjeden til «X02». På papirlappen ser det imidlertid tydelig ut som det står «X05». Foto: Publisert med tillatelse fra GCHQ

Krigskode fra andre verdenskrig ble funnet på død brevdue i pipe. De beste kodeknekkerne i Storbritannia trenger nå din hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjelp til aspirerende kodeknekkere:

«Sjt» er en forkortelse for den militære rangen sersjant.

Duens ID (identifikasjonsbeskrivelse) brytes ned på følgende måte:

«NURP»: National Union of Racing Pigeons

De neste to nummerene viser året duen ble registrert. (Altså refererer tallet 40 til året 1940)

Det siste nummersettet identifiserer den spesifikke duen.

Hvis den døde duen var fra NURP så ville gruppen bokstaver som kommer før de siste tallene indikere hvilket område i landet duen var fra.

Krypteringsnøkkelen brukt i den mystiske beskjeden er en såkalt «engangsnøkkel», også kalt «one-time pad», eller «OTP».

Basisen for bruken av denne er at en tilfeldig nøkkel eller «pad» blir brukt for å kryptere (og også dekryptere) kun én beskjed.

Systemets fordel, hvis det brukes korrekt, er at koden er umulig å knekke hvis nøkkelen blir holdt hemmelig. Ulempen er at både de som sender og mottar beskjeden må ha tilgang til den samme nøkkelen, noe som vanligvis betyr å produsere og dele et stort «nøkkelark/kort» i forveien.

Dette kan naturligvis havne i uønskede hender.

(Kilde: GCHQ)

Storbritannias beste kodeknekkere ved GCHQ, et av britenes tre etterretningsbyråer, søker publikums hjelp til å knekke en hemmelig kode fra andre verdenskrig, festet på en død dues ben.

Pressesenteret ved GCHQ bekrefter overfor ABC Nyheter at privatpersoners mulige løsninger på mysteriet vil bli behandlet ved etterretningsorganisasjonen hovedkvarter i Cheltenham.

Forslag til løsninger?: Kontakt GCHQ på byråets nettside.

Fant død due i pipa

Det var briten David Martin som fant koden på den døde brevduen da han renoverte en pipe i huset sitt i Bletchingley i Surrey tidligere i år.

Beskjeden, som var skrevet for hånd på et lite stykke papir med overskriften «Pigeon Service», ble funnet i en liten rød beholder som fortsatt satt fast på den for lengst avdøde duens ben.

Bortimot 250.000 duer ble brukt under andre verdenskrig for å levere beskjeder, ofte med svært viktig informasjon fra krigen på det europeiske kontinentet til Storbritannia.

- Selv om det er skuffende at vi ennå ikke kan lese beskjeden bragt tilbake av en modig brevdue, så er det en hyllest til ferdighetene hos krigens kode-lagere. Selv om de arbeidet under ekstremt press, klarte de å skape en kode som er like ulesbar i dag som den var da, skriver GCHQ i en pressemelding.

Les også: Unngå disse PIN-kodene

Håp i hengende snøre

I en e-post til ABC Nyheter gjør GCHQ det klart at det uten riktig kryptografisk materiale ikke er mulig for dem å dekode beskjeden.

Mangelen på brevdue-beskjedens omkringliggende kontekst gjør også at det er nærmest umulig å verifisere om foreslåtte løsninger er riktige eller ikke.

Det finnes imidlertid et snev av håp. Hver brevdue under krigen ble gitt hver sitt identitetsnummer. To slike nummer, NURP.40.TW.194 og NURP.37.OK.76, har blitt identifisert på papirlappen. En av disse kan være identiteten til duen som ble funnet i pipa.

Kuratoren ved kodesenteret Bletchley Park s eget «Pigeons at War»-museum prøver nå å spore disse nummerene, og hvis de blir identifisert kan det hjelpe til med å dekode beskjeden.

- Selv om kodebøker og systemene som ble brukt til å dekryptere beskjedene normalt ville blitt destruert når de ikke lenger var i bruk, så er det alltid en liten sjanse for at en av disse brukt i andre verdenskrig overlevde, skriver GCHQ.

- Hvis «Sjt Stot» og avsender «X02» kan bli identifisert, vil det kunne gi oss en bedre idé av hvor vi skal se etter informasjon.

Den hemmelige beskjeden har fått stor oppmerksomhet i Storbritannia de siste dagene. GCHQ melder at de dessverre ikke har mulighet til å svare alle som sender inn løsningsforslag personlig, men forsikrer at alle forslag (som må skrives på engelsk) vil bli behandlet videre av etterretningsekspertene hos dem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden