– Innen vi utvikler kreft er vi døde uansett

Generaldirektør for Det internasjonale atomenergibyrået Yukiya Amano inspiserer Dai-ichianlegget nordøst i Japan 25. juli 2011. Arkivfoto: AP Photo
Generaldirektør for Det internasjonale atomenergibyrået Yukiya Amano inspiserer Dai-ichianlegget nordøst i Japan 25. juli 2011. Arkivfoto: AP Photo

Pensjonister vil stille opp for Fukushima.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For den tidligere ingeniøren Yastel Yamada betyr ikke pensjonisttilværelsen at han akter å sitte i ro.

73-åringen og omkring 700 andre faglærte seniorer fra Japan er ivrige etter å takle de farligste delene av oppryddingsarbeidet etter katastrofen ved atomanlegget Fukushima Dai-ichi, og dermed spare en yngre generasjon fra effektene av ekstrem stråling, melder nyhetsbyrået IPS.

– Innen vi utvikler kreft er vi døde uansett, sier Yamada til IPS.

Han har nylig vært på turne i USA for å fremme innsatsen til organisasjonen Faglærte veteraner for Fukushima. De ønsker adgang til atomanlegget, men har foreløpig blitt møtt med lukkede dører.

Det kraftige jordskjelvet og tsunamien 11. mars i fjor utløste en atomkrise ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi nordøst i Japan.

Les også: - Svenske atomkraftverk er usikre

– Mer komplisert enn Tsjernobyl

Yamada og hans strålingssamaritanere er blant et voksende antall grupper fra det sivile samfunn i hele Japan som går inn for å informere offentligheten om farene ved stråling. De oppfordrer til sterkere innsats fra regjeringen etter den største atomkatastrofen siden Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Yastel Yamada. Faksimile: YouTube.Yastel Yamada. Faksimile: YouTube.

Et av veteranenes mål har vært å skape internasjonalt press for å tvinge Japans regjering til å ta ansvar for katastrofen og bringe inn internasjonale eksperter. Det er ventet at oppryddingsarbeidet vil ta 20 år og at det må overvåkes i opptil 40 år.

– Tsjernobyl var større, men mye mindre komplisert, sier Yamada til IPS.

Hittil er imidlertid ansvaret for kjernekraftverket hos det privateide Tokyo Electric Power Company (TEPCO). Det bekymrer Yamada at selskapet har begrenset ekspertise på slikt oppryddingsarbeid.

Omkring 400 selskap gjennomfører for øyeblikket ulike opprenskingsoppgaver ved Fukushima Dai-ichi, ifølge ingeniøren.

Han mener det tungrodde systemet med en rekke ulike kontraktører står i veien for veteranenes innsats for å få arbeide ved stedet.

Les også: - Monsterskjelv kan ta livet av 320.000

– Etisk spørsmål

Fukushimeanlegget er avstengt, det er veldig høye strålingsnivåer der, og vanskelig å utføre arbeid.

– Jo yngre man er når man blir utsatt for stråling, dess lengre tid har du til å utvikle kreft. Men det er også et etisk spørsmål om man vil bruke pensjonister til denne typen arbeid, sier seksjonssjef i Statens Strålevern, Astrid Liland, til ABC Nyheter.

– Det er positivt at folk er villige til å bidra til oppryddingen, men å rydde på selve verket er strengt regulert av japanske myndigheter. Der må nok disse pensjonistene ha en diskusjon med sentrale myndigheter, sier hun.

Les også: Alarmerende funn etter Fukushima-ulykke

Det er foreløpig ikke observert helseeffekter i befolkningen som følge av ulykken, sier Liland.

– Det vil ta lang tid før man får se synlige effekter av selve strålingen, men det er en stor psykisk påkjenning for dem som fremdeles er evakuert og lever i områder der det fremdeles pågår oppryddingsarbeid. Folk er urolige og bekymret for fremtiden, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden