Hedret de frivillige heltene fra 22. juli

Lill Hege Nilsen (fra høyre), Oddvar Hansen, Erik Martinsen, Otto Kristian Løvik og Jørn Øverby hilste alle på kongen etter å ha mottatt gullmedaljen for edel dåd under et arrangement i Oslo rådhus. Medaljen er en utmerkelse for deres redningsinnsats den 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Lill Hege Nilsen (fra høyre), Oddvar Hansen, Erik Martinsen, Otto Kristian Løvik og Jørn Øverby hilste alle på kongen etter å ha mottatt gullmedaljen for edel dåd under et arrangement i Oslo rådhus. Medaljen er en utmerkelse for deres redningsinnsats den 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

– Kun med motet som skjold gikk dere inn i faren, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da 22 personer ble hedret for sin frivillige innsats for å redde andres liv da terroren rammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er veldig spesielt og veldig hyggelig å bli hedret på denne måten. Jeg blir litt ydmyk og litt stolt. Jeg skjønner kanskje ikke hvor høyt denne medaljen henger, sa Oddvar Hansen under seremonien i Oslo rådhus mandag kveld.

Sammen med samboeren Lill Hege Nilsen plukket han opp ungdommer som hadde lagt på svøm fra Utøya 22. juli i fjor, og de hjalp også til med å frakte politiet til øya med båten.

De to er blant de fem som mandag ble hedret med utmerkelsen edel dåd i gull som takk for innsatsen for å redde liv, med fare for sitt eget. Ytterligere 17 ble tildelt medaljen i sølv.

Prat med kongen

Paret fikk en lang prat med kong Harald etter at medaljene var delt ut av fylkesmennene fra de fem fylkene som heltene kommer fra: Buskerud, Hedmark, Østfold, Oslo og Akershus.

Les også: Hedrer 103 helter fra Utøya

Medaljen henger svært høyt. Sist den ble delt ut i gull var i 1937, mens den i sølv sist ble delt ut etter Åsta-ulykken i 2000.

Hansen mener skillet mellom gull og sølv etter Utøya-tragedien ble litt tilfeldig:

– Vi var jo mange der ute, og mange som bidro. Så det er litt tilfeldig hvem som var hvor, og derfor er det like stort enten medaljen er i gull og i sølv, sier hun.

Valgte motets vei

Stoltenberg slo fast at samtlige 22 som ble hedret med edel dåd, er ekte helter.

– Dere er veivisere i personlig ansvar. Men først og fremst er dere våre helter. Dere er heltene fra 22. juli, sa statsministeren.

Les også: Terroristen som skapte helter

Kriteriene for edel dåd er at man med fare for eget liv har reddet andres liv, og at innsatsen er frivillig.

– Dere er de fremste blant de modige. Det er sterkt å stå ansikt til ansikt med hver og en som satte sitt eget liv i fare for å redde andres liv. Dere valgte motets vei. Det reddet mange liv, sa Stoltenberg.

Henger høyt

Stortingspresident Dag Terje Andersen påpekte at medaljen edel dåd henger høyt, ja, svært høyt.

– Dere har vist et usedvanlig stort mot, offervilje og medmenneskelighet i en ekstrem situasjon. Dere reddet liv ved frivillig å sette dere selv i fare. Dere er et vitnesbyrd om at 22. juli også handler om frivillig innsats som savner sidestykke i moderne historie, sa Andersen.

Han minnet om at vi mistet 77 menneskeliv i terrorangrepene 22. juli.

– Vi kan med sikkerhet si at det ville vært veldig mange flere, om det ikke hadde vært for innsatsen fra dere frivillige, sa han.

Sjuende høyeste

Medaljen edel dåd er den høyeste for redningsinnsats i Norge, og gullmedaljen er alt i alt rangert som den sjuende høyeste utmerkelse man kan få i Norge. Medaljen i sølv er rangert som nummer 13.

Oddvar Hansen og Lill Hege Nilsen forteller om et svært spesielt år med følelsesmessige oppturer og nedturer.

– Det er veldig fint å bli satt pris på, sier Nilsen.

Samtidig:

– Det er en heder vi helst skulle vært foruten. Men det valget fikk vi aldri. Og når det først skjedde, er det hyggelig å bli verdsatt. Jeg tror også det er viktig for samfunnet at det blir satt pris på når noen bryr seg om andre som er i nød, sier Hansen.

Alle kan foreslå

Til stede under mandagens markering var også Oslos ordfører Fabian Stang og AUF-leder Eskil Pedersen.

21 av medaljene ble delt ut for frivillig redningsinnsats ved Utøya, mens én person ble hedret for sin frivillige innsats ved regjeringskvartalet.

Alle kan foreslå personer som de mener bør få utmerkelsen edel dåd. Fristen for å komme med forslag er fem år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden