- Upopulære ungdommer blir oftere røykere som voksne

UPOPULÆR: Svenske forskere har funnet en sammenheng mellom popularitet i ungdommen og risiko for å røyke som voksen. Foto: Colourbox.com
UPOPULÆR: Svenske forskere har funnet en sammenheng mellom popularitet i ungdommen og risiko for å røyke som voksen. Foto: Colourbox.com

Mennesker som ansees som mindre populære eller anonyme i tenårene har større risiko for å røyke fast som voksne, ifølge ny svensk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere fra Stockholms universitet plukket ut om lag 2330 mennesker via et spørreskjema der ungdommer ble bedt om å nominere sine jevnaldrende basert på deres popularitet.

De individene som fikk få eller ingen nominasjoner fra sine klassekamerater, ble karakterisert som marginaliserte eller perifere. Forskerne antok at de var mindre akseptert og respektert blant sine jevnaldrende.

Deltagerne ble så intervjuet en gang som 13-åringer om sin status og så igjen ved 32-årsalder om sine røykevaner.

Resultatene viste at jo mer upopulære og anonyme deltagerne var som tenåringer, jo større var sjansen for at de i voksen alder røyket fast eller var storrøykere (mer enn 20 sigaretter om dagen).

Studien ble publisert forrige uke i tidsskriftet Addiction.

Les også: Nå blir det tøffere for jobbrøykere

Forskerne nevner noen mulige forklaringer på funnet.

Tenåringer som vokser opp som outsidere kan ha større sjanse for å tillegge seg «kontroversielle» handlinger som røyking, som en form for rebell eller motstand, heter det i studien.

Upopulære ungdommer kan også ha større risiko for å bli røykere på grunn av dårlig selvtillit eller røykingen kan være et mislykket forsøk på å se kule og populære ut, mener forskerne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden