MC-gjenger kan sitte på sensitiv forsvarsinformasjon

BEKYMRET. Sjef for Forsvarets sikkerhetsavdeling, Hans Kristian Herland, liker ikke at personer i forsvaret har tilknytning til kriminelt belastede MC-klubber.– Det er problematisk med denne typen tilknytning, sier han. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BEKYMRET. Sjef for Forsvarets sikkerhetsavdeling, Hans Kristian Herland, liker ikke at personer i forsvaret har tilknytning til kriminelt belastede MC-klubber.– Det er problematisk med denne typen tilknytning, sier han. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Forsvaret frykter at kriminelt belastede MC-klubber kan ha tilegnet seg sensitiv kunnskap. Flere personer har fått sparken grunnet tilknytning til MC-gjengene i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er flere personer, bare i år, som ikke har fått sikkerhetsklarering på grunn av tilknytning til en kriminell MC-klubb.

Det sier Sjef for Forsvarets sikkerhetsavdeling, Hans Kristian Herland etter at NRK kunne avsløre at flere personer har blitt nektet sikkerhetsklarering og mistet jobben i forsvaret grunnet kontakt med kriminelt belastede MC-klubber.

Herland skal være redd for at tilknytningen til klubbene skal føre til informasjonsflyt og et lojalitetsproblem.

– Det er problematisk med denne typen tilknytning, for kulturen i disse klubbene tilsier at vi må vurdere hvem man da er lojale mot. I tillegg kan det kompromittere sensitiv informasjon, og det er eksempler på at personer har måttet slutte i jobben på grunn av dette, sier Herland.

Les også: Vil dømme MC-medlemmer etter mafiaparagrafen

Flere enn noen gang

I Norge skal det være opp mot 300 medlemmer og prøvemedlemmer i de kriminelt belastede klubbene. Det er mer enn det noen gang har vært, til tross for politiets offensiv mot miljøet. De siste årene har Mongols og Black Raven Crew MC Norway kommet til Norge.

Black Raven startet opp for å bli en del av den tyske MC-klubben Gremium MC World.

Det skal være to avdelinger i Norge, Trondheim og Glåmdal på Hedmark. Klubben skal ha rundt 10 medlemmer i Norge og det er ventet at klubben får medlemskap i Gremuim neste år.

Av de 115 som var medlemmer av Hells Angels i perioden 2010–2012, var 71 prosent domfelt. Av medlemmene i Bandidos var 62 prosent domfelt, mens i Coffin Cheaters var 56 prosent domfelt.

– Det ser ut til at jo eldre klubbene er, desto mer involvert er de i kriminalitet. Landsgjennomsnittet på andel straffedømte medlemmer ligger i Norge på rundt 70 prosent, men de eldste klubbene er enda mer belastet, sier Eivind Borge fungerende leder for etterforskningsavdelingen i Kripos.

Les også: Politiet nekter norske MC-miljøer å delta i tysk MC-konflikt

– Sitter på tung kompetanse

Borge er redd klubbene skal bruke sensitiv informasjon til å tilegne seg kompetanse på det kriminelle markedet.

– Vi har sett at disse miljøene historisk sett har vist stort potensiale for bruk av vold, og bruker dette i utøvelsen av sin kriminalitet. Derfor er det bekymringsfullt at disse miljøene sitter på tung kompetanse når det gjelder våpen, sier Borge til NRK.

Forsvaret hevder de skal ha tett dialog med politiet for å avdekke personer i forsvaret som pleier bånd til klubbene og at de har god oversikt over hvem det gjelder.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden