- Skolefrukt gir ikke riktig kosthold

- IKKE NOK: Å ha frukt som eneste tema i ernærings- og skoledebatten, er en avsporing, mener kommunelege Morten Laudal. Foto: Colourbox.com
- IKKE NOK: Å ha frukt som eneste tema i ernærings- og skoledebatten, er en avsporing, mener kommunelege Morten Laudal. Foto: Colourbox.com

Kommunelege refser skolefruktordningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunelege i Vestby Morten Laudal mener det å servere frukt i skolen har blitt en politisk sak som knytter seg direkte til partipolitisk interesse, og som ikke gjør at man når målene om riktig kosthold hos barn.

Målene er at barna skal ha riktig og godt kosthold, at de ikke blir overvektige, men at de spiser så mye at de har høyt nok blodsukker til å følge med på undervisningen hele skoledagen, sier Laudal.

- Disse målene når vi ikke ved å dele ut frukt, sier kommunelegen ifølge Dagens Medisin.

Han mener skolefruktordningen er en måte å kjøpe seg fri fra problemene ved kosthold hos barn.

Les også: - Ett eple om dagen hjelper

Kommunelegen har mer sans for å gi skolebarna et varmt måltid eller en skikkelig frokost tidligere på dagen, som gjerne kan inkludere frukt:

- Men å ha frukt som eneste tema i ernærings- og skoledebatten, er en avsporing, sier han.

Les også: Norske barn er Europas sunneste

Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, professor Knut Inge Klepp, ledet det daværende Kunnskapsdepartements arbeidsgruppe som i 2006 vurderte ulike former for skolemåltider. Gruppen konkluderte med at skolefrukt og skolemelk hadde godt dokumentert effekt og burde igangsettes med en gang.

Evalueringer som er gjort av skolefruktordningen, viser at gratis frukt øker fruktinntaket og at effekten vedvarer over tid, ifølge Klepp.

- Vi har også sett at elevene til foreldre med lav utdanning hadde et signifikant lavere inntak av usunne matvarer som brus og snacks, sier han til Dagens Medisin.

Les også: Eksperter forventer mer sykdom fra mat

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden