Mursi ber om dialog i splittet Egypt

President Mohamed Mursis beslutninger den siste uka har skapt raseri. Hans motstandere mener han har grabbet til seg for mye makt. Foto: Reuters / NTB scanpix
President Mohamed Mursis beslutninger den siste uka har skapt raseri. Hans motstandere mener han har grabbet til seg for mye makt. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både tilhengere og motstandere av Egypts president Mohamed Mursi mobiliserer til massedemonstrasjoner, selv om presidenten sier han ønsker dialog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenstøtene mellom Mursi-motstandere og opprørspoliti fortsatte i Kairo sentrum søndag. Også i andre deler av landet har det vært uroligheter, spesielt i byen Damanhour i Nildeltaet.

Bakgrunnen er torsdagens forordning fra presidenten der han blant annet setter sine beslutninger over landets domstoler.

Like før daggry avverget demonstrantene et forsøk fra Mursi-tilhengere på å brenne ned teltene deres på Tahrirplassen, ifølge øyenvitner.

Til sammen er over 500 såret i opptøyene siden fredag.

Frykt for mer vold

Det er tredje dag på rad at Mursi-motstanderne demonstrerer, og både motstandere og tilhengere av presidenten har planlagt såkalte million-protester tirsdag.

– Jeg er redd for at de to leirene gjør seg klare for voldshandlinger, sier Hassan Nafaa, professor i samfunnsvitenskap ved Universitetet i Kairo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mursi møtte rådgiverne sine for andre dag på rad søndag.

– Mursi har feilvurdert dette kraftig. Men hvis han presses til å gå tilbake på avgjørelsen, vil det se ut som et nederlag for ham, mener Nafaa.

Presidentens kontor forsøker å roe gemyttene ved å hevde at Mursis bestemmelser ikke er ment å konsentrere makten hos ham.

Presidentskapet ønsker dialog med alle politiske krefter og å komme til enighet om en ny grunnlov, heter det videre i en kunngjøring fra kontoret søndag.

Kontroversielle grep

President Mursi har besluttet at hans avgjørelser ikke kan prøves for domstolene. Samtidig fredet han forsamlingen som skal forfatte et utkast til grunnlov. Forsamlingen – som gjenspeiler valgresultatet for et år siden og derfor preges av islamister – kan dermed ikke lenger oppløses av grunnlovsdomstolen. Liberale og sekulære, samt koptiske medlemmer har trukket seg fra forsamlingen de siste månedene fordi de mener at islamistene er lite kompromissvillige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg byttet Mursi ut riksadvokaten, noe han også prøvde seg på tidligere i år. Den gang tvang grunnlovsdomstolen ham til å gå tilbake på avgjørelsen.

Både landets domstolsadministrasjon og dommernes fagforening har protestert mot beslutningene, som de mener hindrer et uavhengig rettsvesen. Dommerne har erklært landsomfattende streik, men domstolsadministrasjonen ba søndag om at domstolene holdes åpne.

Kritikk fra sekulære

Et åpent brev signert av 22 menneskerettsorganisasjoner i Egypt kritiserer Mursis drastiske bestemmelser og kaller dem et «dødelig slag for den egyptiske dommerstanden».

Opposisjonen, blant dem Mohamed ElBaradei, reagerer kraftig på Mursis siste beslutninger.

Sammen med tre tidligere presidentkandidater avviser han all dialog inntil presidenten opphever bestemmelsene sine.

De ferske opptøyene sendte Kairo-børsen til bunns søndag. På første dag etter fridagene på fredag og lørdag, ble aksjehandelen suspendert i en halvtime på grunn av intenst salg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Børsfallet er det kraftigste siden Hosni Mubarak ble presset til å gå av som president i februar 2011.

Reiseråd

Flere vestlige ambassader oppfordrer folk som besøker Kairo om å være forsiktige.

– Det må forventes at ytterligere uro og protestaksjoner kan finne sted også i tiden fremover, het det i et oppdatert reiseråd på nettsidene til den norske ambassaden søndag.

– Det er viktig at den enkelte holder seg oppdatert om situasjonen, følger med i mediene og for øvrig unngår områder der demonstrasjoner og uroligheter finner sted. Dette gjelder spesielt Tahrir-plassen i Kairo og gatene rundt, kunne man lese videre.