CUPDRAMA

Eventyrlaget Hødd ble cupmester

Kjell Rune Sellin (til venstre) dundret inn ledermål mot Tromsø idet cupfinalen går inn i sine siste minutter. (Foto: NTB scanpix)
Kjell Rune Sellin (til venstre) dundret inn ledermål mot Tromsø idet cupfinalen går inn i sine siste minutter. (Foto: NTB scanpix)

Hødd sto for en av tidenes norske fotballsensasjoner ved å slå Tromsø på straffespark i søndagens cupfinale. Keeper Ørjan Håskjold Nyland ble den store helten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyland leverte flere praktredninger i selve kampen, som endte 1-1. Deretter reddet han Remi Johansens straffe og stresset Saliou Ciss til å skyte utenfor i straffesparkkonkurransen som askeladden vant 4-2. Innbytteren med navn skapt for straffespark, Andreas Rekdal, fullførte eventyret da han satte inn det siste sparket.

Hødd var bare noen minutter fra å avgjøre kampen i ordinær tid, etter Kjell Rune Sellins ledermål. I det 87. minutt utlignet Tromsø-stoppet Ciss for storfavoritten, som ikke greide å utnytte den ekstra halvtimen til å sikre seieren.

Erik Sandal misset med Hødds fjerde straffespark, men Akeem Latifu, Sivert Heltne Nilsen (sønn av trener Lars Arne Nilsen), Pål André Helland og Rekdal scoret med sine.

Laget som tok tre poeng på sine åtte første seriekamper i 1. divisjon avsluttet sesongen med en eventyrlig jubelkveld på Ullevaal. I Ulsteinvik er det ikke lenger Asbjørnsen og Moe som gjelder når man skal fortelle eventyr, det er Nyland og Nilsen.

Det er 15 år siden sist et lag fra 1. divisjon ble cupmester. Den gang var det et Vålerenga-lag som hadde sikret opprykk til eliteserien i begynnelsen av september, denne gang var det et Hødd-lag som i november avverget nedrykk til 2. divisjon med to måls margin.

Du også sjekke ut Avspark sin egen cupquiz. Trykk her for å teste fotballkunnskapene

Les også: Egon Holstad lister opp topp tre cupfinaler

Drama

Hødd tok ledelsen i det 62. minutt, etter å ha ridd av en sterk Tromsø-start i annen omgang. Erik Sandal sentret til Kjell Rune Sellin, som dempet ballen forbi en uoppmerksom Ciss og var alene med keeper. Via keeper Benny Lekströms arm gikk ballen inn i hjørnet.

Hødd var 28 minutter pluss tilleggstid fra tidenes NM-sensasjon, og lenge så det ut til å holde. Tromsø hadde eventyrlige muligheter i jakten på utligning, men keeper Nyland var både god og heldig.

Først i det 70. minutt, da innbytter Ole Martin Årst i sin siste fotballkamp fikk ballen på fem meters hold etter forarbeid av Hans Norbye og Zdenek Ondrasek. 16 år etter at han scoret utligningsmålet da Tromsø tok sin forrige cuptittel hadde veteranen 1-1 på foten, men Nyland gjorde seg stor og tok skuddet i ansiktet.

Fire minutter senere fikk Ondrasek nikke helt fri fra ti meter, men Nyland var ute i full strekk og slo ballen til corner.

Da tiden var i ferd med å renne ut for Tromsø, ble Ciss redningsmann. Eliteserielaget bet seg fast etter en dødball, innbytter Remi Johansen la inn fra venstre, og midtstopperen fikk løpe umarkert inn foran mål og styre ballen forbi Nyland.

Sjanser

I ekstraomgangene presset Tromsø nesten sammenhengende, men det var Hødd som fikk den første store sjansen da Andreas Rekdal i det 102. minutt nådde Espen Standals stuss foran keeper. Han fikk ikke vinkel til å skyte, men la ut til Pål André Helland som fra 20 meter skjøt over det åpne målet.

De siste tre minuttene av annen ekstraomgang hadde Nyland, som av en NFF-jury ble kåret til banens bestemann, to nye praktredninger på skudd fra Remi Johansen og Ruben Kristiansen.

Hødd gikk respektløst og aggressivt til verks helt fra start, og Vegard Heltne fikk se det gule kortet allerede etter 14 sekunder da han ga Hans Norbye klar beskjed om at Tromsø ikke ville få noen behagelig reise mot seier.En relativt sjansefattig første omgang ga bare delvis bud om dramaet som skulle følge, og som endte med at Møre og Romsdal for annet år på rad fikk både serie- og cupmester.

Tid for Avspark

Ellers anbefaler vi at du tar turen innom Avspark sine sider der du kan bade i mål fra årets Tippeliga-sesong.

Trykk her for å se målene fra alle oppgjørene i Eliteserien

På samme side kan du også lese de ferskeste fotballnyhetene fra inn- og utland, og du kan velge å følge ditt favorittlag ekstra tett.

Trykk her for å bli ledet til Avspark

Personvernpolicy