"Den nakne kvinnen som falt ned på jorden"

Naken dame slik fuglene ser det

Naken og 24 biler. Foto: John Crawford

Slik ser vår verden ut i fugleperspektiv. Hva om man plasserer en naken kvinne midt i bildet?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at bildene hadde ligget arkivert i 25 år, fant den newzealandske fotografen John Crawford (61) ut at han ville publisere bildene på sin hjemmeside.

De vakte øyeblikkelig internasjonal begeistring. Med tillatelse fra fotografen John Crawford selv, kan abcnyheter.no vise resultatene av hans bisarre fotokunst-prosjekt fra 80-tallet.

Men først, til glede for våre unge lesere: For at du skal skjønne arbeidet som ligger bak slike bilder, er det viktig å vite: På 80-tallet var ikke digitalkameraet oppfunnet, mobiltelefonen veide 15 kilo, det fantes ikke noe GPS eller Google Earth eller Map - internett eksisterte faktiske ikke for vanlige folk.

Les også: Betaler rått for nakenmiddag

Reklamefotograf

På 80-tallet brukte reklamebyråer ufattelige summer på å få tatt spektakulære bilder for å selge alt fra sigaretter (det var lov å røyke) til sjokolade og biler og kjøkkenmaskiner og vaskepulver. I dag kan det meste manipuleres - den gang var det hardt manuelt arbeide. Men moro.

John Crawford var reklamefotograf i hjemområdet New Plymouth i Taranaki-regionen nordvest på New Zealand. Han brukte mye av arbeidstiden på å henge ut av vinduene i småfly og helikoptre for å få tatt oppsiktsvekkende reklamebilder.

- Jeg ble utrolig fasinert av å se på verden i fugleperspektiv. De færreste som flyr får anledning til å se rett ned på jorda, forklarer Crawford.

Les også: Ny reiseguide for nakenturister

Små mennesker

Innimellom reklamejobbene begynte kunst-ideen å gro. Han kalte den "Aerial Nude".

- Jeg har alltid vært opptatt av linjer og proporsjoner. I tillegg kom tanken om å plassere en naken kvinne inn i dette. Et av formålene er å vise hvor små vi mennesker er sammenlignet med naturen rundt oss, har Crawford fortalt.

I løpet av tre år fra 1984 til 1987 brukte han fritiden til å lete etter ideelle steder å få tatt bildene han drømte om å ta. Selve fotojobben var over på ti minutter, men det gikk lang tid til å planlegge hvert enkelt bilde.

I tillegg måtte lys og værforhold stemme perfekt. Alle bildene ble tatt med en Nikon F3 og 35 mm fargefilm og kopiert akkurat slik som du ser dem i galleriet over denne teksten.

Les også: Vant kampen om nakenbildet

Ja til naken kvinne

- Folk var veldig innstilt på å gi tilbake vennetjenester. Jeg fikk leie fly billig, en kompis rigget til et helt godstog, en bonde pløyde opp marka si. Straks de hørte at en naken kvinne skulle være med, var det ikke nei i deres munn, sier han.

En av grunnene til at det tok 25 år før bildene ble vist offentlig, skyldtes at den nakne kvinnen er Crawfords daværende kone Carina. Dessuten var hele prosjektet veldig personlig den gangen.

De er fortsatt gode venner.

Les også: Fant naken kvinne på museum

Naken på Boeing

Crawford er i dag æresmedlem i New Zealand Institute of Professional Photography og er en entusiastisk iPhone-fotograf og har lagt ut flere bildegallerier på hjemmesiden http://johncrawford.co.nz/

Han drømmer om å gjenoppta prosjektet med å fotografere nakne kvinner i fugleperspektiv - denne gang liggende oppå en Boeing 747. Også det skal tas på "gammelmåten".

Og modellen?

Datteren Amelia (27).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden