Akademikere dominerer i Ap

Farvel til proletariatet? Jonas Gahr Støre og andre akademikere tar over Arbeiderpartiet ved stortingsvalget neste år. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix.
Farvel til proletariatet? Jonas Gahr Støre og andre akademikere tar over Arbeiderpartiet ved stortingsvalget neste år. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix.

Tre av fire Ap-kandidater til neste års stortingsvalg har akademisk bakgrunn. Det ser Dag Terje Anders som en seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en gjennomgang Klassekampen har gjort av nominasjonslistene i Arbeiderpartiets fylkeslag. 46 av 64 kandidater, 72 prosent, har akademisk utdannelse, mens 36 prosent har bakgrunn som vanlig arbeidstakere.

Kun i Vestfold Ap står politikere med kun yrkesbakgrunn på alle de «sikre» plassene, skriver avisa.

Gjennomgangen omfatter de listeplasseringene som i dag er inne på Stortinget, og med akademisk utdannelse menes universitetsutdannelse på fire år eller mer, ikke fag- og profesjonsutdannelse.

Det er særlig i tettbefolkede fylker at folk med lang utdannelse dominerer. I Oslo og Akershus har samtlige av Ap- kandidatene på sikker plass akademisk bakgrunn.

Les også: - Akademikerkupp i Oslo

På spørsmål om hvorfor situasjonen er annerledes i Vestfold, svarer listetopp, stortingspresident og tidligere skogsarbeider Dag Terje Andersen:

– Vestfold har fortsatt kultur for å slippe vanlige folk til i politikken. Det er en veldig styrke i en tid der flere og flere går rett fra skolebenken til politikken, uten å ha samlet erfaringer ute i samfunnet.

Han mener like fullt at det ikke er negativt at over 70 prosent av Ap-kandidatene har akademisk utdanningsbakgrunn.

– En av Aps største politiske seire er at alle i samfunnet kan ta seg utdanning, sier Andersen til Klassekampen.

Personvernpolicy