Cupfinalen - en stolt tradisjon

SUPPORTERKULTUR: Cupfinalehelg betyr også folkefest i Oslo. Her fra 1996 da Bodø glimt tok seg til finale. Den originale bildeteksten sier i grunnen det meste: «Søvndrukne, men strålende opplagt satte Glimt-supporterne sitt preg på Oslo lørdag morgen. Kjell Arne Hasselbergsen stemte gitaren allerede på sentralstasjonen, her skal det synges og spilles for Bødø-Glimt.» (Arkivfoto: NTB scanpix)
SUPPORTERKULTUR: Cupfinalehelg betyr også folkefest i Oslo. Her fra 1996 da Bodø glimt tok seg til finale. Den originale bildeteksten sier i grunnen det meste: «Søvndrukne, men strålende opplagt satte Glimt-supporterne sitt preg på Oslo lørdag morgen. Kjell Arne Hasselbergsen stemte gitaren allerede på sentralstasjonen, her skal det synges og spilles for Bødø-Glimt.» (Arkivfoto: NTB scanpix)

Søndag er det duket for cupfinale nummer 107 i rekken. Det har naturlig nok medført en hel del minneverdige finaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år er det Tromsø og Hødd som kommer på besøk til Oslo for å krangle om hvem som skal få løfte «bøtta» på kongetribunen.

Mens du venter på den bataljen inviterer vi deg til å bli med på en liten reise gjennom rare premier, brutale skudd og ekstremt entusiastiske kommentatorer.

Når du har gjort dét, kan du også sjekke ut Avspark sin egen cupquiz.

Trykk her for å teste fotballkunnskapene

Sjokket fra nord

Cupfinalen i 1986, da Tromsø braket sammen med Lillestrøm, blir ofte sett på som en av de bedre i nyere tid.

Rødt mot gult. Da SAS hadde råd til å sponse Tromsø, og legenden Tom Lund var trener for sitt kjære Lillestrøm.

I et kalas av en fotballkamp endte det til slutt med en høyst overraskende 4-1-seier til guttene fra nord, over storfavorittene fra Romerike.

Vi har dessverre ikke klart å grave frem levende klipp fra dette oppgjøret. I stedet kan vi servere en muntlig kavalkade fra Bjørge Lillelien som kommenterte oppgjøret, og da trenger man i grunnen ikke levende bilder. Drillo bistår forøvrig med stødig analyse.

Trykk her for å høre høydepunktene fra cupfinalen i 1986

Fikk aldri smakt på sjokoladeballen

I 1955 var Skeid fortsatt en av de riktig store i norsk fotball. Oppgjøret mot Lillestrøm i 1955 endte med spåpene 5-0 i favør laget fra Oslos østkant.

Jack «Jacken» Farem serverte blant annet et av meget få vaskekte hatrick i cupfinalens historie, men for ettertiden er det andre ting som fremstår som mer festlige.

Blant annet det faktum at de tre beste spillerne i finalen dette året fikk hver sin store fullskala sjokoladeball av Dagbladet.

- Men jeg fikk aldri smakt noe på’n. Den forsvant i løpet av natta, har «Jacken» fortalt til Skeids egne hjemmesider.

Det evige skuddet

Det er noen mål som aldri kommer til å bli glemt. Ett av dem kom i cupfinalen i 1984, mellom Fredrikstad og Viking.

Den første av to cupfinaler dette året, vel og merke, ettersom det måtte spilles omkamp da det første oppgjøret endte 3-3.

Det siste målet i det første oppgjøret var signert Per Egil Ahlsen, som fra omlag 30 meter måket ballen i krysset. En ball som trolig fortsatt hadde steget om den hadde fått fri bane.

Trykk her for å se Ahlsens tullete harde skudd

Omkampen endte forøvrig 3-2 til Fredrikstad. Ikke så verst kamp det heller, med andre ord.

Helt OK lagoppstillinger

Det er vanskelig å komme utenom Rosenborg når man skal lage topplister om norsk fotball. Litt mer tilfeldig er det at vi har valgt ut nok en kamp der Lillestrøm kom ut som tapende part.

Året er uansett 1992, og de to rivalene skal gjøre opp om hvem som er best i turneringsformen cup, og for noen lag som kom på banen.

Rosenborg med navn som By Rise, Bjørnebye, Leonhardsen, Sørloth, Skammelsrud og Mini.

På den andre siden voktet Frode Grodås buret, med blant andre Arne Erlandsen (!) og Henning Berg foran seg. På topp sørget målmaskinen Mons Ivar Mjelde for to baller i nota, uten at det hjalp.

Dramatisk ble det, men trønderne hentet til slutt hjem kongepokalen med 3-2.

Trykk her for å se mål og høydepunkter fra oppgjøret

Tid for Avspark

Ellers anbefaler vi at du tar turen innom Avspark sine sider der du kan bade i mål fra årets Tippelia-sesong.

Trykk her for å se målene fra alle oppgjørene i Eliteserien

På samme side kan du også lese de ferskeste fotballnyhetene fra inn- og utland, og du kan velge å følge ditt favorittlag ekstra tett.

Trykk her for å bli ledet til Avspark

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden