Bergwall formelt frifunnet for norske drap

FRIFUNNET: Sture Bergwall er nå formelt frifunnet for drapene på Trine Jensen og Gry Storvik. Foto: NTB scanpix
FRIFUNNET: Sture Bergwall er nå formelt frifunnet for drapene på Trine Jensen og Gry Storvik. Foto: NTB scanpix

Sture Bergwall som før het Thomas Quick, ble fredag formelt frifunnet for drapene på Trine Jensen og Gry Storvik fra Norge. Det betyr at han ikke kan knyttes til noen norske drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Falu tingrett som frifant ham for drapene som ble begått i henholdsvis 1981 og 1985, og som Bergwall ble dømt for i 2000.

– Det føles veldig bra, sier Sture Bergwall til Aftonbladet.

På 1990-tallet tilsto Bergwall rundt 30 drap i Skandinavia begått på 1970- og 80-tallet. Han ble dømt for åtte, men i 2008 trakk han alle tilståelsene.

I 2009 fikk Bergwall gjenopptatt den første av drapssakene, drapet på israeleren Yenon Levi i Dalarne i 1988. Påtalemyndigheten valgte i mai 2010 å trekke tiltalen i saken.

Bergwall er også frifunnet for ytterligere fire drap, drapene på de norske jentene Therese Johannessen, Trine Jensen og Gry Storvik og den svenske gutten Johan Asplund.

Når fem av åtte drapsdommer nå er henlagt, gjenstår det to drapssaker som er begjært gjenopptatt. Disse sakene er det såkalte teltdrapet der et ektepar fra Nederland ble drept i Appojaure nord i Sverige i 1984, samt drapet på Charles Zelmanovits i Piteå i 1976.

Les også: Vil begrave Therese-saken

– Helt uskyldig

Bergwall var allerede frifunnet for drapene på Jensen og Storvik, men avgjørelsen som ble gjort av tingretten fredag, var en formalisering. Allerede i september besluttet den svenske statsadvokaten Bo Ericsson at tiltalen skulle trekkes.

Da den svenske statsadvokaten trakk tiltalen mot Bergwall for drapene på Storvik og Jensen, sa han at det skjedde fordi «Bergwalls tilståelse ikke er troverdig».

Heller ikke finnes det tekniske bevis mot mannen som tidligere var kjent under navnet Thomas Quick, ifølge den svenske påtalemyndigheten.

– Jeg ser ikke at det finnes rom for noen annen tolkning enn at han er helt uskyldig i dette, sa statsadvokaten.

Les også: - Therese-saken må opp i Norge

Bedt om tilgivelse

Sture Bergwall har bedt de berørte familiene om tilgivelse for sin falske tilståelse.

– Jeg forstår at de har hatt det vondt på grunn av at jeg erkjente å ha drept deres kjære, sa han til svenske Aftonbladet tidligere i år.

Trine Jensen ble funnet død utenfor Oslo i 1981, mens Gry Storvik ble funnet død i Oslo i 1985. Disse to drapene er nå foreldet, mens drapet på Therese Johannessen blir foreldet neste sommer.

Sture Bergwall sitter fremdeles på Säter psykiatriske sykehus i Sverige.

– Nå gjenstår det to saker. Jeg ser slutten, og det er godt, sier han.

Bergwall vil ikke spekulere omkring fremtiden sin, men sier han fortsatt er innelåst på rettspsykiatrisk.

– Nå venter vi på de to dommene som gjenstår, så får vi gå i gang med Säter, sier han.

Les også: Nye avhør i Therese-saken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden