Må gå på do i stua

AVHENGIG AV HJELP: Altaværingen Maria Thomassen er helt avhengig av rullestol og hjelp fra andre etter en kneoperasjon. Hun er ikke fornøyd med å bli sendt hjem og måtte bruke stua som pasientrom. Foto: Robin Mortensen [Altaposten]
AVHENGIG AV HJELP: Altaværingen Maria Thomassen er helt avhengig av rullestol og hjelp fra andre etter en kneoperasjon. Hun er ikke fornøyd med å bli sendt hjem og måtte bruke stua som pasientrom. Foto: Robin Mortensen [Altaposten]

Maria Thomassen (36) må bruke sin egen stue som pasientrom, fordi kommunens sykestue er full.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thomassen ble kneoperert mandag i forrige uke. Torsdag ble hun skrevet ut fra sykehuset i Hammerfest og sendt til helsesenteret i Alta. Fredag måtte hun ut av sykestua. På kommunens sykestue var det fullt, skriver lokalavisen Altaposten.

Kommunen og politikerne bør gå gjennom tilbudet sitt i samhandlingsreformen. Skal pasienter sendes hjem må de ha utstyret som kreves, sier 36-åringen til Altaposten.

Do i stua

Samhandlingsreformen overførte mer av ansvaret for oppfølgingen av sykehuspasienter til kommunene. I Alta er det et begrenset antall sykestueplasser, noe som også kan være et problem i andre kommuner.

Etter kneoperasjonen er Thomassen avhengig av rullestol, og kommer seg ikke på badet. Hun har ikke annet valg enn å gjøre toalettbesøkene sine bak en flyttbar skillevegg i egen stue.

– Det er nedverdigende. Jeg er helt avhengig av hjelp til alt, sier hun til Altaposten.

Hun kommer seg heller ikke til soverommet i kjelleren eller til dusjen i andre etasje.

– Jeg føler meg ignorert. Ikke et vondt ord om hjelpepleierne som er her, men jeg føler meg dårlig ivaretatt, sier hun.

Først etter seks uker får Thomassen ta av gipsen.

Les også: - En tap-tap-situasjon

– Færrest plasser i Finnmark

Rådmann Bjørn Atle Hansen forklarer til avisen at Alta er kommunen i Finnmark med færrest plasser.

Vi har ni sykestueplasser. Ellers er det én per 1.000 innbyggere, mens vi har én per 2.000 innbyggere. Vi vil få flere plasser, men det skulle gått raskere, sier Hansen til Altaposten.

Les også: - Pasientene blir bedre på halve tiden

Han kan ikke uttale seg om enkeltsaker, men sier kapasiteten på sykestua er presset etter samhandlingsreformen.

– Vi ønsker å utvide, og har hatt en dialog med Helse Nord og Helse Finnmark om dette. Vi ønsker å øke til 20-25 plasser. Om du kaller det for sykestueplasser eller noe annet spiller ikke så stor rolle, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden