– Hackere er en trussel mot Norge

ANGREP. Hackergruppa Anonymous har hacket nettsteder og sykehus i Sverige. Det samme kan skje i Norge tror norsk ekspert. Foto: Wikimedia Commons
ANGREP. Hackergruppa Anonymous har hacket nettsteder og sykehus i Sverige. Det samme kan skje i Norge tror norsk ekspert. Foto: Wikimedia Commons

Hackergruppa Anonymous har hentet ut personopplysninger til hundretusener av svensker. – Det samme kan skje i Norge, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om «Anonymous»

Gruppa er et internettsamfunn bestående av et ukjent antall aktivister og hackere fra hele verden. Det er et anarki hvor mange personer med samme interesse har slått seg sammen.

Mest kjent for sine DDoS-angrep hvor brukere laster ned et program på maskinen sin for å sende trafikk til nettsider.

  • Ønsker å kjempe for ytringsfrihet og mot det de anser som sensur og misbruk.
  • Benytter seg av DDoS-angrep mot nettsteder på internett, samt demonstrasjoner og distribusjon av flygeblader.
  • Bruker sosiale medier og nettsider for å mobilisere aktivister.
  • Har de siste månedene gjennomført omfattende angrep mot svenske og israelske nettsider.

Kilde: Wikipedia


Dette er Hacker

  • Den mest kjente definisjonen av en «hacker» er en person som bryter seg inn i datamaskiner og nettverk uten tillatelse.
  • Uttrykket «hacker» ble tidligere brukt om dyktige programutviklere.
  • Et annet uttrykk som brukes er «cracker», og kan defineres som en ondsinnet hacker, som har som mål å utføre en kriminell handling (criminal hacker).

Kilde: Wikipedia

De siste månedene har hackergruppa Anonymous rettet kraftige angrep mot vitale nettsteder i det svenske samfunnet. Fredag avslører Expressen at gruppa skal ha innhentet pasientdata til hundretusener av svensker.

Svenske myndigheter skal allerede 21.august i år ha blitt gjort oppmerksom på angrepet.

– Vi vet nå at de hadde tilgang til informasjon om pasientens navn, fødselsdato, hvor de gjorde sykebesøk og diagnose. Det handler ikke om medisinske poster, men at de andre detaljene kommer ut er selvfølgelig ille nok, sier sjefsoverlege i helseforetak i Västra Götalandsregionen, Ulf Almqvist.

Les også: Massivt hackerangrep i Sverige

Støtter Julian Assange

Personene bak angrepet hevder at de skal representere hackergruppa og rettet en advarsel mot svenske og britiske myndigheter med at de ikke kom til å overgi Julian Assange, grunnleggeren av WikiLeaks, som er anklaget for to tilfeller av seksuelle overgrep i Sverige.

Hackerne skal ha hatt muligheten til å komme inn på 40 databaser under angrepet.

– De har kommet gjennom sikkerhetssperrer og inn på en server der data var tilgjengelig. Jeg kan ikke svare på om de har fått med seg tilgjengelig informasjon, sier Göran Ejbyfeldt, IT-sjef i Västra Götaland.

Sikkerhetsproblemet skal være igjen være løst, men det knytter seg spenning til om personopplysningene er på avveie.

Les også: Hacker sønder pedosider

Kan skje i Norge

Fungerende seksjonssjef for NorCERT operasjonssenter, Marie Moe, er ikke overrasket over at Anonymous har fått tak i informasjon om svenske statsborgere.

– Det er sikkerhetshull hackere kan utnytte på mange nettsider. Man trenger ikke nødvendigvis den store kapasiteten for å hente ut slike opplysninger, dessverre. Vi har de siste årene sett en økning i antall lignende hackerangrep i Norge, og det kan ikke utelukkes at det skjer igjen, sier Moe.

Hun sier det er vanskelig å gardere seg mot hackerangrep.

– Det er nødvendig at man følger med på systemene, leter etter mistenkelig aktivitet og oppdaterer programvarer for å forhindre at noe sånt som dette kan skje, sier hun.

I fjor angrepet Anonymous hjemmesidene til Arbeiderpartiet og Høyre her i Norge.

Les også: Hackere i hekken

– Vi er hele tida under angrep

I 2010 advarte tidligere justisminister Knut Storberget mot å ta for lett på IT-sikkerheten i Norge.

BEKYMRET.Fungerende seksjonssjef for NorCERT operasjonssenter, Marie Moe, er urolig. Foto: PrivatBEKYMRET.Fungerende seksjonssjef for NorCERT operasjonssenter, Marie Moe, er urolig. Foto: Privat

– Både i det private og i det offentlige vet vi at det er mye å gjøre for å heve tryggheten og sørge for at man ikke får det jeg vil kalle kriminelle anslag mot utrolig viktige IKT-funksjoner, sa Knut Storberget.

I «Rapport om tryggleikstilstanden fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) for 2011», går det frem at Norge risikerer spionasjeoperasjoner med store konsekvenser for sikkerheten i nøkkelinstitusjoner som gjennomføres uten at det engang blir oppdaget.

– Vi er hele tiden under angrep i det digitale rommet. Vi har en høy digital tillitskultur i Norge, men i cyberspace er det en del aktører man ikke bør stole på, har tidligere forsvarsminister Espen Barth Eide uttalt.

Trusselaktørene er gjerne kriminelle, terrorister eller fremmede stater. Målet deres kan være å tilegne seg penger eller informasjon som kan benyttes til å gjennomføre utpressing og sabotasje.

I årsrapporten står det at en norsk virksomhet testimerte sitt tap på grunn av dataspionasje til flere hundre millioner kroner.

Les også: Hackere i hekken

Fikk 32 millioner

Marie Moe sier at NorCERT har blitt styrket med 32 millioner kroner for å forbedre og videreutvikle IT-sikkerheten i Norge.

– Etter mange år med ønske om styrking av staben har vi fått gjennomslag og i disse dager ansetter vi flere kompetente folk i arbeidet med å forbedre IT-sikkerheten i landet. Det har blitt et klima for å satse på sikkerhet, sier hun.

– Regjeringen legger opp til en bred og sterk satsing på IKT. Nå viser vi at vi følger opp ambisjonene i digitaliseringsprogrammet med viktige IKT-satsinger i hele forvaltningen, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud om tildelingen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden