Derfor skal flaskeøl stå
Ikke legg ølet i kjøleskapet før servering.
Rekk opp hånda den som ikke har gjort følgende: Kjøpt inn øl til kveldens fest, fotballkamp eller julebord, og lagt det i en av hyllene på kjøleskapet for å kjøle dem ned.
Spol tilbake og begynn på nytt.
Flaskeøl bør kjøpes inn et par dager før det skal drikkes og skal stå, ikke ligge, i kjøleskapet. Det finnes det gode grunner til.
>> Fikk du med deg DinSides store test av juleøl? Her er det beste ølet!
Derfor skal flaskeøl stå
Kjøper du flaskeøl til kveldens utskeielser, vil dette stort sett ha bunnfall, eller gjærrester. Dette er et naturlig resultat av at noen øltyper gjæres ferdig på flasken etter at korken er satt på, ifølge Vinmonopolets nettsider.
Lar du flaskene ligge i kjøleskapet før de skal drikkes, vil dette bunnfallet blandes i ølet. I en flaske som står, vil det logisk nok synke til bunns.
– Flaskeøl med metallkork bør stå for at bunnfallet skal samle seg nederst i flasken, og at korken ikke skal ruste, sier Per Øyvind Arnesen, nestleder i Norske Ølvenners Landsforbund (NORØL) til DinSide.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBoks-øl går greit
Unntaket er flaskeøl med naturkork (champagnekork og liknende) som må ligge, ellers vil korken tørke ut og ølet oksiderer. Også boks-øl kan man trygt legge i kjøleskapet, siden det ifølge Arnesen er pasteurisert og filtrert, og derfor ikke vil utvikle seg altfor mye.
Lar du flaskene stå før servering, og heller ølet i én rolig bevegelse over i et glass, kan du unngå å få med bunnfallet. I tillegg bør du unngå å ta med den siste slumpen i bunnen av flasken.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Se hvilke varer Vinmonopolet har satt ned prisene på denne måneden
Lagring av øl
Enkelte øltyper egner seg ekstra godt til lagring, rett og slett fordi de smaker bedre etter noen år. Enkelte av juleølene i DinSides test av poløl fikk nettopp slike kommentarer av smaksdommerne.
Skal du lagre øl, er det i hovedsak øl med mye alkohol, bunnfall og helst endel syre som egner seg.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Ufiltrerte juleøl fra mikrobryggeriene egner seg til lagring, og deres andre øltyper som har litt alkoholstyrke. I tillegg kan man lagre stort sett alt belgisk øl og alt av sterkere amerikansk og engelsk poløl uten for mye humle, forteller Arnesen.
Forskjellige typer øl kan tåle lagring i alt fra ett til et titalls år hvis det inneholder mye syre, ihvertfall så lenge det lagres riktig. Det krever at det står mørkt, og at temperaturen ligger jevnt på mellom 8 til 15 grader. For mye lys på ølet kan nemlig gi alt annet enn godt øl.
– Lyset reagerer spesielt med humle i ølet og resultatet blir noe som minner om en blanding av kattepiss og solbærblader. Og jo varmere temperatur, jo raskere utvikler ølet seg, forteller Arnesen.
Les også: Vi har testet juleølet som selges på Vinmonopolet. Her er resultatene