Startskudd for ny Lofoten-kamp

Tettstedet Bleik på Andøya i Nordland. Nå starter en ny kamp om åpning for oljeleting i den naturskjønne Lofoten-regionen. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons
Tettstedet Bleik på Andøya i Nordland. Nå starter en ny kamp om åpning for oljeleting i den naturskjønne Lofoten-regionen. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons

Oljedirektoratet tror det kan gjøres 20 oljefunn i det mest kontroversielle området på norsk sokkel – Lofoten-Vesterålen og Senja. Nå starter ny kamp om åpning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energiminister Ola Borten Moe åpnet seansen i Svolvær der resultatet av kunnskapsinnhentingen ble presentert.

– Dette vil starte et nytt politisk ordskifte, sa Borten Moe da hovedrapporten og innholdet i 20 underrapporter ble lagt fram fredag.

Regjeringen har kompromisset seg fram til at kunnskapsinnhentingen ikke skal føre til en konsekvensutredning i inneværende stortingsperiode, men hva som skjer etter valget neste høst er et åpent spørsmål.

DETTE MENER PARTIENE:

Venstre vil ha varig vern

Høyre vil konsekvensutrede

Krf vil vente med oljevirksomhet

Frp: - Må åpnes for massiv oljevirksomhet

Utfordrende

Oljedirektør Bente Nyland presenterte to scenarier for området der hun tror det ligger mellom to og ti Goliatfelt under havbunnen. Det er 95 prosent sannsynlighet for at det finnes olje og gass for minst 180 milliarder kroner, og 5 prosent sjanse for at ressursene kan være verdt 1.520 milliarder kroner.

– Det å spå om framtiden er en utfordrende øvelse. Mitt viktigste budskap er at det handler om å se hvilke muligheter som ligger på sokkelen for Nordland og Troms. Dette er ikke sannheten, den ligger sannsynligvis et sted mellom. Noen vil mene at vi kanskje er vel konservative i våre anslag, og den eneste måten å avklare dette på er å bore brønner, sier oljedirektøren.

Arbeidsplasser

I rapporten der de symboltunge områdene kalles det «Nordøstlige Norskehavet» slås det fast at en åpning av området for oljeindustrien kan skape mellom 400 og 1.100 arbeidsplasser mellom Namsos og Tromsø dersom området åpnes. Nasjonalt er bildet mellom 800 og 2.300 arbeidsplasser.

– Det er ikke slik at en åpning skaper 37.000 nye arbeidsplasser, slik enkelte medier meldte torsdag. Dette tallet representerer summen av årsverk over 37 år, sier Leo Grunfelt fra analyseselskapet Menon. Han kunne opplyse at det totale arbeidsmarkedet i Lofoten, Vesterålen og Senja er på rundt 30.000 sysselsatte i dag.

– Bak mål

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har sett seg lei av det de mener er overbud fra oljetilhengerne.

– Det har vært en kamp blant oljelobbyen om å love flest mulig nye arbeidsplasser til godtroende lokalpolitikere. Nå kan vi se at det ikke er tilfelle. Det er helt bak mål å risikere 6.000 fornybare arbeidsplasser innen fiskeri og reiseliv for skarve 400 arbeidsplasser, sier nestleder Vågard Erdahl Nyaas.

Fører til aktivitet

Ola Borten Moe mener likevel det er viktig å ikke henge seg opp i tall og at ringvirkningene uansett vil bli positive.

– Dette er ikke anledningen til å gjøre dette til en talldiskusjon om 400 eller 4.000 arbeidsplasser. Det er helt åpenbart at dersom man åpner for olje- og gassaktivitet, og man gjør funn, vil dette føre aktivitet med seg også på land. Det er bare å ta en biltur på Vestlandet, så ser man det, sier Moe til NRK.

Personvernpolicy