Innvandrerungdom mer utsatt for mobbing

STUDIE. Bare èn flerkulturell ungdomsskole var med i undersøkelsen, og forskere mener man skal være forsiktig å generaliserende resultatene ettersom bare 156 elever deltok i undersøkelsen. Foto: Colourbox
STUDIE. Bare èn flerkulturell ungdomsskole var med i undersøkelsen, og forskere mener man skal være forsiktig å generaliserende resultatene ettersom bare 156 elever deltok i undersøkelsen. Foto: Colourbox

Ungdom med innvandrerbakgrunn mobbes oftere, selv om de er en del av et sosialt nettverk. – Overraskende, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdom med innvandrerbakgrunn er mer utsatt for mobbing enn etnisk norske ungdommer, viser studie, som også slår fast at unge innvandrere i utgangspunktet er mer sårbare for mobbing.

– De flytter til et nytt land, må bli kjent med et nytt språk og en ny kultur. Dette kan skape isolasjon og gjøre det mer utfordrende for dem å bli akseptert av jevnaldrende, sier førsteamanuensis Hildegunn Fandrem ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger, til Forskning.no.

Les også: Bruk oss i kampen mot mobbing

Er del av nettverk

Om innvandrerne ikke takler endringen med å flytte til Norge, vil det kunne gjøre dem mer sårbare for mobbing. Overraskende for forskerne er at alle de som innrømmet å ha blitt mobbet er en del av et sosialt nettverk.

– Med tanke på at tidligere forskning viser at unge innvandrere kan være isolerte, mer sårbare og ha vanskeligere for å etablere vennerelasjoner, så vi for oss at denne gruppen med ungdom ikke var medlem av et nettverk. Spesielt hvis de var mobbeofre, sier Fandrem.

Bare èn flerkulturell ungdomsskole var med i undersøkelsen, og Fandrem mener man skal være forsiktig å generaliserende resultatene ettersom bare 156 elever deltok i undersøkelsen.

Les også: Gir status å være "nerd"

– Resultatene var ikke signifikante

Selv om ungdom med innvandrerbakgrunn er mer utsatt for mobbing opplever de ikke flere depressive sammenbrudd enn etnisk norske ungdommer.

– Det var en tendens til sterkere sammenheng mellom det å bli mobbet og det å ha depressive symptomer for innvandrerjenter enn for norske jenter, men resultatene var ikke signifikante, forteller Fandrem til Forskning.no.

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos MM tidligere i år svarte 43 prosent av de som hadde deltatt i undersøkelsen at de har blitt mobbet.

Deltakerne var personer mellom 18 og 67 år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden