Jusekspert mener aktoratet har forsømt seg i Øygard-saken

VENTER PÅ DOMMEN: Det er nå tre uker siden rettsaken mot Rune Øygard ble avsluttet. En dom i saken er ventet i løpet av de nærmeste ukene. (Arkivfoto: NTB scanpix)
VENTER PÅ DOMMEN: Det er nå tre uker siden rettsaken mot Rune Øygard ble avsluttet. En dom i saken er ventet i løpet av de nærmeste ukene. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Det kan i teorien føre til at Vågå kan ende opp med å ha en ordfører som sitter i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten tok ikke ut den nødvendige tiltalen mot Rune Øygard slik at han kan fradømmes vervet som ordfører.

Det mener jusprofessor Jan Fridthjof Bernt at var en klar tabbe.

- Hovedregelen er at en ordfører ikke kan fratas sitt verv for de fire år han eller hun er valgt inn for, sier Bernt til ABC Nyheter.

Med andre ord er det Øygard selv som eventuelt må si fra seg vervet, noe han så langt ikke har gitt inntrykk av at han ønsker å gjøre.

Men det finnes ett unntak.

- Åpenbart ikke skikket til å fortsette

Ved en eventuell straffedom kan domstolen ta stilling til om ordførerens forhold er så alvorlige at han skal fradømmes sitt verv.

Lovens vilkår er at det har blitt begått handlinger «som viser at vedkommende er uskikket til, eller kan misbruke, en stilling».

En forutsetning for at dette skal kunne skje er imidlertid at påtalemyndigheten har tatt opp dette som en del av straffesaken, eller at domstolen selv har reist spørsmålet i forhandlingene i rettsmøtet før saken er tatt opp til doms.

Det har ikke skjedd i Øygard-saken.

- Da har påtalemyndigheten i mine øyne forsømt seg. Blir han (Øygard red.anm) dømt så er det for meg ganske åpenbart at han ikke er skikket til å fortsette som ordfører, sier Bernt til ABC Nyheter.

Les også: Øygard anmelder hets på nettet

- Befatter oss ikke med politikk

Statsadvokat og aktor i Øygard-saken, Thorbjørn Klundseter, bekrefter overfor ABC Nyheter at de har valgt å ikke ta ut tiltale mot Rune Øygard for misbruk av stilling.

Han sier at en påstand om fradømmelse av stilling, i dette tilfellet vervet som ordfører, normalt fordrer en domfellelse for misbruk av stillingen.

- For påtalemyndigheten har ikke dette vært aktuelt i saken mot Rune Øygard da en tiltale for misbruk av stilling må basere seg på bevisene i saken. Alt som gjelder hans verv som ordfører er politikk, og det befatter påtalemyndigheten seg ikke med, sier statsadvokaten.

Les også: Øygards forsvarer hevder vitner er blitt truet

Opp til Øygard selv

I mai vedtok kommunestyret i Vågå å permittere Rune Øygard med full lønn på ubestemt tid.

Kommunestyret kan også bestemme å frata Øygard lønnen dersom han blir dømt, men selve vervet som ordfører kan de ikke røre.

I teorien kan dermed Vågå ende opp med å ha en ordfører som sitter i fengsel.

- Det eneste kommunestyret kan gjøre er å komme med en meningsytring hvor de tar til orde for at Øygard bør gå av, men det er han selv som bestemmer om han vil følge rådet, sier Bernt.

Les også: Stoltenberg: - Øygard bør trekke seg

I midten av oktober vedtok Arbeiderpartiet i Vågå et mistillitsforslag mot Øygard, og ba han vurdere å si fra seg ordførervervet.

Øygard svarte at han ønsker å vente til det foreligger en dom i saken mot ham før han bestemmer seg.

Les også: - Derfor kan Øygard dømmes

Fire år eller frifinnelse

Rune Øygard ble gjenvalgt som ordfører i Vågå i fjor høst, og har til sammen sittet i 16 år - siden 1995.

Den tre uker lange rettssaken mot Øygard ble avsluttet 1. november. Aktor Thorbjørn Kundseter la ned påstand om fire års fengsel for Vågå-ordføreren.

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, svarte på sin side med å legge ned påstand om full frifinnelse for sin klient.

En dom i saken er ventet i løpet av de nærmeste ukene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden