NRK-sjef Hans Tore Bjerkaas:Viser dopingfilmen uansett

NRK-sjef Hans Tore Bjerkaas nekter å opplyse hvem som er kilde til påstanden om at norske skihelter skal ha dopet seg på 90-tallet. Fioto: NTB scanpix
NRK-sjef Hans Tore Bjerkaas nekter å opplyse hvem som er kilde til påstanden om at norske skihelter skal ha dopet seg på 90-tallet. Fioto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK bøyer ikke av for kritikk og viser uansett en finsk film som kommer med anonyme dopinganklager mot norske skihelter. For ti år siden ba TV 2 om unnskyldning etter å ha spredd de samme påstandene fra dopinglegen Helge Oftebro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK-sjef Hans Tore Bjerkaas sier til ABC Nyheter at de vil vise filmen hvor en anonym kilde hevder at norske skihelter dopet seg til sukessen på 90-tallet.

Er det noen som helst sjanse for at dere vil droppe å vise filmen?

– Nei. Hvorfor skulle vi det?, svarer Bjerkaas.

Torsdag kveld reagerte flere norske skihelter fra 90-tallet på at NRK velger å sende filmen hvor en anonym beskyldning om doping fremmes.

Både Thomas Alsgaard og Bjørn Dæhlie var kritiske til dette.

Finansiert av NRK

NRK har vært med på å finansiere filmen som de viser lørdag på NRK2 (og på sin hovedkanal mandag kveld).

Les også: - Like mye doping i det norske langrennsmiljøet

For to måneder siden ble filmen «Når helter lyver», som omhandler idrettshelter og doping, vist på finsk TV.

Til den finske avisen Helsingin Sanomat sa filmskaperen Arto Halonen den gang at hans kilde er en norsk idrettslege som skal ha behandlet hundrevis av dopingskadde idrettsutøvere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etter visningen i Finland skrev Dagbladet at kilden var den norske legen Helge C. Oftebro.

– I en periode fra midten av 80-tallet til godt inn i 90-åra behandlet jeg cirka hundre pasienter for dopingskader, sier Oftebro til Dagbladet.

De drev alle med aktiv idrett. Jeg ble skremt over skadene, ikke minst de psykiske. Jeg opplevde aggresjon, angst og depresjon. I ett tilfelle førte det til selvmord, hevder han.

Fra 1981 til 1994 jobbet han som konsulent for Norges Idrettsforbund i dopingspørsmål, og han har også vært tilknyttet Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen kommentar

Hans Tore Bjerkaas vil fredag ikke opplyse kildens navn, men sier at de har sjekket at han er sitert riktig og at han kan være relevant.

Er den anonyme kilden i dokumentaren den norske legen Helge Oftebro som Dagbladet omtalte dagen etter at filmen ble vist i Finland?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ingen kommentar til det, svarer NRK-sjefen.

Han vil heller ikke kommentere om det er gjort en vurdering av at Oftebro for ti år siden var kilde da TV 2, ved Gerhard Helskog og «Rikets tilstand», måtte be om unnskyldning etter at de samme beskyldningene ble publisert.

Den kontroversielle legen Helge C. Oftebro bisto også kappgjengeren Erik Tysse de han ble tatt for doping for to år siden. Foto: NTB scanpixDen kontroversielle legen Helge C. Oftebro bisto også kappgjengeren Erik Tysse de han ble tatt for doping for to år siden. Foto: NTB scanpix

Den gangen publiserte VG et åpent brev fra en rekke idrettshelter, deriblant Bjørn Dæhlie, Johann Olav Koss og Kjersti Tysse Plätzer, til «Rikets tilstand» hvor de blant annet skriver:

«Når Helge Oftebro påstår at han kjenner til omfattende dopingbruk i toppidretten, uten at han vil røpe verken utøvere eller idrettsgrener, så stiller vi oss spørsmålet:

Er Oftebro redd for å si hvilke idretter det gjelder? Og er TV 2 redd for svaret? Hadde det da blitt noe program? Hva er egentlig Oftebros definisjon på en toppidrettsutøver?».

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om den anonyme kilden i NRK-dokumentaren kommer med andre opplysninger enn det Oftebro kom med for ti år siden, svarer Bjerkaas:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ingen kommentarer ut over det jeg har sagt.

Tidligere har Oftebro inntatt kontroversielle offentlige standpunkter, og har blant annet blitt brukt av kappgjengeren Erik Tysse da han prøvde å renvaske seg for en dopingdom i 2010.

Den gangen trakk NRK frem at legen også har hatt tilsynssaker mot seg, og kanalen kalte hans fortid for «omstridt».

Les også: Idrettspresidenten ber andre dopere stå frem

Altså, det vi har er en dokumentar som hovedsakelig omhandler doping i finsk idrett. Der fremkommer det også påstander som også omhandler doping i norsk og svensk idrett, sier Hans Tore Bjerkaas.

– For å publisere den dokumentaren har vi sørget for samtidig imøtegåelse. Det gjorde vi i hele går. I tillegg har vi sjekket at kilden finnes, at kilden kan være relevant og at dokumentarfilmskaperen har sitert vedkommende korrekt.

NRK har vært med å finansiere dokumentaren. Har det noen betydning for den vurderingen du har gjort?

– Nei. Selvfølgelig ikke. Dette er et rent publisistisk standpunkt, sier Bjerkaas.

Det har ikke lykkes ABC Nyheter å få fatt i Helge Oftebro fredag formiddag.